Dawid Kurowski

Rozhovor nám poskytl jeden z největších sběratelů zaklínačských předmětů na světě – Dawid Kurowski

2. 8. 2022
Zdroj náhledu: Dawid Kurowski private archive

Wikipedie vidí sběratelství jako koníček, který spočívá v získávání specifického druhu předmětů (popřípadě i zážitků s nimi spojených), založených na určitém zájmu sběratele, a jejich uchovávání ve sbírce. I amatérské sbírky bývají kvalitně roztříděné, zkatalogizované a atraktivně vystavené. A tak to snad i může být, ale zapomíná se na to, že někdy se ze sběratelství stává také investice či případně závislost, se kterou se poté horko těžko bojuje. Nám poskytl rozhovor jeden polský sběratel zaklínačských předmětů, který začal pouze tím, že si koupil minci. Dnes se pyšní sbírkou, kterou jen tak neuvidíte, protože obsahuje skutečně skoro vše, co je se světem Zaklínače spojené.

Zdroj: Dawid Kurowski private archive

Ahoj Dawide, začněme tím asi nejdůležitějším, mohl by ses nám a našim čtenářům představit?

Jmenuji se Dawid Kurowski a moje žena se jmenuje Alicja, jsme sběratelé jednoho z našich polských hrdinů, zaklínače Geralta z Rivie. V běžném životě jsme pak majitelé tiskařské firmy a také máme byznys spojený s pojišťovnictvím.

Kdy jsi/jste začali se sběratelstvím?

Sbírku jsme odstartovali v lednu 2021. A musím říct, že jsme byli světem Zaklínače natolik pohlceni, že jsme začali sbírat v maximální rychlosti.

Kdy jsi/jste začali se sběratelstvím?

Sbírku jsme odstartovali v lednu 2021. A musím říct, že jsme byli světem Zaklínače natolik pohlceni, že jsme začali sbírat v maximální rychlosti.

Proč jste se vůbec rozhodli sbírat zaklínačské předměty?

Začalo to vlastně tím, že jsme hledali způsob, do čeho investovat. Na internetu jsme pak našli unikátní nabídku na facebooku v profilu Gdaňské mincovny, kde se jednalo o první kilogramovou minci na světě ve tvaru figurky. Ta figurína byla Geralt z Rivie. Natolik se nám to líbilo, že jsme ji ihned objednali v předprodeji.

Takže už se definuješ jako sběratel, nebo to vše stále považuješ za hobby?

On to vlastně nikdy koníček nebyl. Jako podnikatelé jsme hledali skutečně unikátní způsob, do čeho investovat. Od malička když něco dělám, tak to prostě dělám pořádně. Proto sbírka roste rapidní rychlostí.

Sdílíš někde svoji sbírku?

Máme soukromou facebookovou skupinu pro fanoušky světa Zaklínače.

Zdroj: Dawid Kurowski private archive

Jaká tedy byla první věc ve tvé sbírce?

Jak jsem již zmínil, jednalo se o jednokilovou minci ve tvaru figurky, která byla vydána v ražbě 100 kusů.

Jak nebo kde vlastně sháníš všechny předměty do sbírky? Myslím tím, že když se podívám na všechny ty úžasné věci, spoustu z toho jsou skutečně skoro „starožitnosti“.

Aukce po celém světě a máme i naštěstí síť přátel v různých částech Polska a Evropy, kteří mi pomáhají v hledání.

Je tak vlastně něco, co ve své sbírce nechceš?

Vzhledem k tomu, že sbírka mincí je poměrně drahá, měl jsem od manželky ultimátum, že buď mince, nebo figurky Prime 1 😀  Nyní je čas na další mince a také čas, abych přesvědčil mou ženu, že dosbírám i figurky Prime 1.

Takže máš ten pocit, že musíš mít úplně vše? 

Chceme se stát těmi největšími sběrateli předmětů se zaklínačskou tematikou na světě a musím přiznat, že v Polsku už takové jméno máme.

Co je vlastně tvoje nejoblíbenější věc ve sbírce?

Figurka Ciri, kterou jsme koupili na charitativní aukci a je podepsaná členy CD Projektu. Pomohli jsme nemocným dětem, a mimochodem máme tak ve sbírce i bílého havrana.

Co je vlastně tím nejdražším ve vaší sbírce? 

Rozhodně jsou to zlaté a stříbrné mince.

Jako sběratel, mohl bys předat nějakou radu pro někoho, kdo by chtěl také začít sbírat? Především kde najít dostatek prostoru? 😀

Jediná rada je nenakupovat hned, ale počkat, abyste nepřeplatili. Co se týká prostoru pro všechny předměty ze sbírky, tak i u nás je to hororová hra! Zaklínač je všude. Má svůj pokoj, v ložnici šatní skříň, je i v kanceláři. Zaklínač je u nás vlastně všude, kam se podíváš. 😀

Zdroj: Dawid Kurowski

Kdybys měl počítat, máš představu, kolik už jste do sbírky investovali? 

Na to je hrozně těžké odpovědět, protože za některé věci jsme zaplatili a některé jsme získali jako dárky, případně je za něco vyměnili.

Takže jak nad tím vlastně přemýšlíš, jako nad sbírkou, nebo více jako nad investicí? 

Všechno, co vím, je to, že bych rád jednou vytvořil muzeum, skutečně naši sbírku nechceme prodávat, maximálně do muzeí.

Někde jsem četl, že vaše sbírka je největší na světě, je to pravda?

Pokud je někdo na tomto světě s větší sbírkou, rád si s ním potřesu rukou. Větší sbírkou, než je naše, se ale ještě nikdo nepochlubil.

Musím se zeptat, co si vlastně myslíš o Andrzeji Sapkowském a momentálně vysílaném seriálu na Netflixu?

Tvůrce světa Zaklínače je pro mě osobně muž velkého kalibru a obrovského talentu. Sapkowski ukázal světu, jak utvořit legendu. Co se týká seriálu, můžeš se na to dívat, jak chceš, ale při srovnání s knihami je to jako měřit vzdálenost mezi naší planetou a Marsem, z mého hlediska je to tedy sakra blízko, ale také zatraceně daleko. Kniha je jako bible a seriál je jako naslouchátko.

A nakonec je tu poslední otázka, připrav se, bude tou nejtěžší, Triss, nebo Yennefer? 😀

Tady tě možná překvapím, obě hrdinky jsou skvělé, ale protože máme doma dvě dcery, miluju Ciri. Naposledy když jsem hrál hru, skončil jsem ze zvědavosti s Triss. Všechny postavy jsou zajímavé, a proto stojí za povšimnutí.

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.