Útulná doupata – Cover

Útulná doupata – rodinka lesních zvířátek ve vašem obýváku

20. 9. 2022
 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak žijí zvířátka v lese? Co musí všechno během tří ročních období, tedy jara, léta a podzimu, stihnout, aby přečkala zimu v klidu a pohodlí? Spolupracují spolu různé druhy zvířátek ve snaze vzájemně přečkat toto období, které může rozhodnout o životě a smrti? Na všechny tyto otázky vám hravě odpoví Útulná doupata. V této deskové hře vedete rodinku lesních zvířátek skrze tři roční období ve snaze se co nejlépe připravit na tuhou zimu.

Útulná doupata, v originálním názvu Creature Comforts, jsou autorským dílem talentované kanadské designérky Roberty Taylor a o ilustrace se postarala Shawna JC Tenney. Na český trh je přináší vydavatelství BoardBros – to můžete znát i díky deskové hře Savana, kterou jsme pro vás dříve recenzovali.

Život v lese je plný povinností, ale také zábavy

Útulná doupata, tak jako mnoho podobných her, prošla kickstarterovou kampaní, ve které je podpořilo skoro 9 000 deskovkářů. Všechny podporovatele jednotně zaujala především grafika a zpracování, které je zaměřeno spíše pro rodiny s dětmi. Dalším zajímavým prvkem je kombinace dvou herních principů. Tím prvním je worker-placement a druhým je dice-placement, tedy v překladu umisťování figurek, v tomto případě zvířátek, a dále hracích kostek. Kromě toho jde také o využívání herních karet, ale k tomu se ještě dostanu.

„Velice důležitá pro mě byla myšlenka, že i když hráči můžou dělat ve svém kole každý něco naprosto odlišného, všichni žijí společně na jednom místě, v jednom malém údolí. Jezdí k nim stejní návštěvníci, čelí stejnému počasí a podobně. Ale každý má svoji rodinu, a každá se rozhoduje jinak, hledá příležitosti jinde. A takto jsem vybrala mechanismy: kostky reprezentují počasí, worker placement vaši rodinu,“ vysvětluje zvolení těchto mechanik sama autorka Roberta Taylor v rozhovoru pro BoardBros, který si můžete celý přečíst zde.

Hra vás zavede do Javorového údolí, v němž se nachází malá malebná vesnička, kterou obývají rodinky lesních zvířátek. Každá z rodin se musí po dobu produktivních ročních období velmi otáčet, protože zima je neúprosná a zanedbání příprav se neodpouští. Jak jistě tušíte, ujímáte se osudu jedné z pěti rodinek. Vaším úkolem však nebude pouze shromažďování zásob, ale také vylepšování a zútulňování příbytku, ve kterém zvířátka žijí. To není všechno, zima je dlouhá a zvířátka jsou hravá stvoření – musíte tak myslet i na to, jak je zabavíte v zimním období. K tomu vám budou sloužit šikovná udělátka, která zpříjemní zimní čas.

Postavte nejútulnější doupě a nasyslete nejvíce surovin

Již při prvním pohledu na krabici je patrné, že se jedná o nenásilnou hru, která, jak jsem již zmínil, je určena (nejen) pro mladší hráče. Protáhlé balení působí velmi elegantně a nabízí všechno, co budete potřebovat. Popisek všeho, co hra obsahuje, je na zadní straně a seznam je opravdu rozsáhlý. Najdete zde herní figurky, kostky, různé žetony surovin, mincí, zkušeností a dalších věcí. Samozřejmě nesmí chybět ani karty, které vás krom hezké ilustrace zaujmou i českými popisky. Krabice neobsahuje žádný inzert, pouze sáčky, kam vše lze jednotlivě rozdělit.

Herní plán znázorňuje kraj s lesem, přilehlou loukou, řekou, návrším a samotnou vesničkou s tržištěm. V ní nechybí dílna, hnízdo moudré sovy a také hospůdka, kam sem tam zavítá nějaký poutník. Všechna tato místa představují strategické body, kam budete posílat členy své rodiny a ke kterým budete posléze přiřazovat rodinné a vesnické kostky. Ty určí, jak byla vaše práce úspěšná, a vy dostanete konkrétní odměnu.

Hra se hraje na šest nebo osm kol, respektive měsíců, s tím, že měsíce jsou seskupeny do ročních období na jaro (tři měsíce), léto (tři měsíce) a podzim (dva měsíce). Na šest kol se hraje, pokud chcete partii zkrátit například s dětmi nebo když začínáte. Každé roční období a každý měsíc má své specifické podmínky a dostupné suroviny, které můžete získat. Například na jaře není možné získat obilí a na podzim přízi. Suroviny jsou pak rozděleny na kámen, dřevo, ovoce, hříbek, příze a obilí.

Zmíněné suroviny potřebujete k tomu, abyste si mohli vyložit nejrůznější předměty a karty potěšení. Kombinací těchto karet získáte srdíčka, ale také nejrůznější výhody. Může se jednat například o knihovnu, ponožky nebo třeba prasátko, díky němuž získáte bonus k srdíčkům za každou minci, kterou do prasátka vložíte. Karty budete tedy moci různě kombinovat, ba co víc, je to velmi výhodné. Pokud budete mít například houpací křeslo, k tomu deku a ponožky, ihned získáte plný bonus, který se razantně promítne do vaší hry, a to jak formou bonusů, tak i formou srdíček. Když skončí poslední měsíc a přichází pomyslná zima, vyhrává právě ta ze zvířecích rodinek, která má nejlépe zútulněné doupě a je nejlépe připravena na zimu. Určujícím faktorem vítězství jsou počty získaných srdíček, která získáte za vyložené karty potěšení a udělátek, zbylé suroviny, mince a knihy.

O vašem osudu rozhodne hod kostkami

Jedním z principů hry spočívá v rozmisťování omezeného počtu členů vaší zvířecí rodinky. Vašim zvířátkům totiž vyberete místa, kam chcete, aby se daný měsíc vydala, a na ony strategické body postavíte jednoho člena své rodiny. Při různých akcích umisťují svá zvířátka všichni hráči současně, ačkoliv to je lepší v rámci přehlednosti provádět postupně. Přece jen, když budete hrát ve čtyřech (hru může hrát 1–5 hráčů) a každý hráč bude jeden přes druhého umisťovat svoje figurky na hrací plochu, může to vést i k různým strkanicím. Na každém z polí může mít figurku více hráčů najednou. U každého políčka najdete podmínky, které je potřeba splnit, abyste jej mohli za daný měsíc využít. Dostat můžete suroviny či karty nebo provést různé akce. Pokud se vám nepodaří splnit všechny podmínky, které jsou předem nadefinované, nedostanete nic a tah vám, kromě zisku zkušenostního žetonu, kterým si můžete v dalším kole pomoci, propadá. Každý hráč nejprve hodí svými dvěma rodinnými kostkami, takže dopředu víte alespoň dvě hodnoty, se kterými můžete při rozmisťování zvířátek počítat. Poté, co všichni svou rodinku přiřadí, hodí začínající hráč čtyřmi vesnickými kostkami, jejichž hodnota pak bude platná pro všechny hráče současně. Následně si zkontrolujete, které podmínky se vám s použitím kombinací těchto šesti kostek podařilo splnit, a vezmete si získané odměny.

Jaký poutník zavítá do vaší vesničky?

Vzpomínáte, jak jsem se zmínil o hospodě? V hospodě se scházejí poutníci, tedy jejich karty. Každé kolo dorazí do hospody nový poutník, z nichž každý má taktéž svoje benefity nebo požadavky. Pokud do hospody umístíte svoje zvířátko, budete moci využít efekt daného poutníka pro daný měsíc – když tedy splníte podmínky. Zároveň mají i poutníci svoje schopnosti, které platí buď na začátku, když přijde poutník do hospody, nebo po celý měsíc. Může se jednat o okamžitý efekt, kdy musíte každému hráči po své levé ruce dát minci. případně se může jednat o šikovného krtka, díky kterému můžete při placení za zdroje nahrazovat platidla za jiná dle potřeby, atd.

Nádherné roztomilé ilustrace

Ilustrace se opravdu povedly. Útulná doupata jsou nádherně zpracovanou hrou, u níž vás bude bavit si jednotlivé karty a žetony prohlédnout a jednoduše se kochat. Jde o roztomilou, líbivou formu, která působí hravě a nenásilně. Každá karta, včetně karet obchodníků, má své osobité kouzlo.

Spousta možností

I když se to na první pohled nemusí zdát, hra nabízí překvapivou hloubku možností pro každé kolo. Různé karty se totiž dají vzájemně kombinovat i doplňovat a počet polí s různými akcemi je zároveň dost vysoký. Je toho spoustu, co dělat, včetně poutníků, kteří dokáží opravdu důkladně ovlivnit průběh hry. Osobně mi přišlo, že by hře slušelo více kol, aby se plně rozvinul potenciál všech možností – uvedená délka 40 minut se ale zásadně protáhne již při hře dvou hráčů, natož při plném počtu. Počítejte tedy dopředu s mnohem delší herní dobou.

Na druhou stranu, pravidla jsou jasně daná, srozumitelná a jednoduchá, díky čemuž hru zvládnou jak děti, tak i méně zkušení hráči. Je však potřeba se připravit na různá úskalí a mít trošku trpělivosti i chuti těmto pravidlům ze začátku porozumět, neboť kombinací je opravdu dost. Nejlepším možným krokem proto je, aby vás do hry přizval někdo, kdo ji už párkrát hrál.

Útulná doupata vás zavedou do krásné vesničky plné zvířátek, která se snaží co nejlépe připravit na zimu. Každý z hráčů si buduje doupě pro svou rodinku, navštěvuje různá strategická místa a zároveň se snaží získat co nejlepší kombinaci karet a zásob, které v konečném důsledku značí, jak úspěšná vaše rodinka po dobu tří ročních období byla. Po dobu osmi měsíců, kterou představují herní kola, vám čas příjemně uteče a může se protáhnout klidně i na dvě hodiny. Dětem čaj, dospělým svařák, Útulná doupata – ideální kombinace na chmurný podzim.

Klady
  • ilustrace a zpracování
  • zabaví i ve dvou lidech
  • každý tah nabízí řadu možností shromažďování a převádění zdrojů
  • jednoduché na vysvětlení a zapojení nových hráčů
Zápory
  • výrobcem nepřesně uvedená herní doba
Infobox
0.0

Doporučujeme

Petr Polák

Hry hraje již přes 25 let, začínal na jednom z prvních NES v České republice. Postupem času se přesunul na PC, kde hraní her naprosto podlehl. Má rád hry všeho druhu, které představují i určitou výzvu. Achievement hunter.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.