Similo – Pohádky – úvodka

Similo – Pohádky – najděte skrytou postavu

1. 3. 2023
 

Pamatujete si ještě ty doby, kdy jste s dalšími dětmi ze sídliště po venku hráli nejrůznější hry, mezi nimiž určitě bylo i oblíbené Městečko Palermo? Dnes je princip této dětské zábavy převeden do celé řady videoher, jako je například Among Us, First Class Trouble či Feign. Své vlastní verze však mají i deskové hry, a právě Similo – Pohádky je jedna z jejich zástupců. V ní se za pomocí několika nápověd a vlastní dedukce pokusíte odhalit tajnou postavu neboli impostora. V této jednoduché karetní hře půjde o vaši bystrost, předvídatelnost a fantazii. České vydavatelství Albi ve své nabídce má ještě několik dalších a navzájem libovolně kombinovatelných verzí.

Similo – Pohádky – obsah balení
Similo – Pohádky – zadní strana
Similo – Pohádky – úvodka

Odhadni podobnost nebo odlišnost

V karetní hře Similo – Pohádky hrají minimálně dva hráči jako jeden tým. Pokud se vás u stolu sejde víc, zábava se přímo úměrně začne zvyšovat. Víc hlav přece víc ví. Hra je vhodná i pro menší caparty od sedmi let a během jedné partie u ní strávíte asi deset minut. V karetním balíčku najdete celkem třicet různých pohádkových postav od princezen až po záporáky. Celý princip hry tkví v tom, že se jeden z řad zúčastněných hráčů stává napovídačem a ostatní hledači. Hledači čeho? No přece tajné postavy. Úkolem napovídače je samozřejmě svým spoluhráčům napovídat tak, aby zdárně uhodli impostora. Až tak moc jednoduché to je, ale jako všechny karetní, potažmo deskové hry, i Similo má určitá pravidla.

Než se pustíte do odhalování identity tajné postavy, napovídač musí hru připravit pomocí několika jednoduchých kroků. Jako první je potřeba celý karetní balíček zamíchat a položit jej lícem dolů. První karta na vrchu balíčku je tajná postava, kterou budou všichni hledat, ale onu kartu může vidět jen napovídač. Vezme si ji do rukou a k ní dobere dalších jedenáct vrchních karet tak, aby jich držel celkem dvanáct. Tyto karty rozloží na stůl lícem nahoru, aby si je hledači mohli prohlédnout, a utvoří z nich tři řady po čtyřech kartách. Napovídač si do rukou nakonec dobere pět karet, a právě ty budou představovat jeho nápovědy.

Similo – Pohádky – záporáci
Similo – Pohádky – postavy z různých pohádek
Similo – Pohádky – princezny

Co má společného kočka Šklíba a obr?

Similo – Pohádky, ale i jakákoliv jiná verze se hraje na pět kol, během nichž napovídač vždy vyloží jednu nápovědu a hledači naopak postupně vyřadí nevyhovující postavy až do toho bodu, kdy buď tajnou postavu zdárně odhalí, nebo se se svým tipem netrefí a hra skončí neúspěchem. Napovídač tedy na začátku každého kola na stůl ze své ruky vyloží jednu kartu představující nápovědu lícem nahoru a dobere si jednu kartu z balíčku, aby v rukou měl znovu pět karet. Nápovědy skrze karty tkví v tom, jakým způsobem je napovídač položí před hledače. Pokud bude karta nápovědy položena svisle, znamená to, že postavy mají něco společného. Když bude položena vodorovně, takzvaně na ležato, značí to odlišnost. Spojitost či výklad nápověd přitom závisí čistě na představivosti napovídače. Musíte tak nejen hledat souvislosti, ale pokusit se odhadnout, co vám váš spoluhráč chtěl naznačit. Může se jednat o podobnosti v pohlaví, barvě vlasů, podobném věku, zasazení do stejné pohádky a mnoho dalšího. Kromě vykládání karet napovídač ovšem nesmí dělat cokoliv jiného, jako je gestikulace, mluvení či jakékoliv jiné grimasy, které by mohly hráčům hledání usnadnit.

Nyní přichází ta zábavná část, a tou je diskuze mezi hledači. Hráči se musí pečlivě poradit, probrat spolu všechny možnosti a z dvanácti karet postav odstranit jednu, o které si myslí, že dle nápověd nemůže být tajnou postavou. Poté napovídač vyloží novou nápovědu vedle té předešlé, opět si dobere novou kartu do pětice a hledači vyřadí dvě postavy. Ve třetím kolem budou vyřazeny tři postavy a ve čtvrtém čtyři postavy, aby na stole do závěrečného kola zbyly jen dvě karty a šance na výhru činila padesát na padesát. Pokud kdykoliv během vyřazování karet hráči chybně odstraní právě tajnou postavu, hra okamžitě končí prohrou. A to je v podstatě vše. Vykládáte nápovědy, diskutuje své úvahy a buď se trefíte, nebo ne. Nakonec je stejně největší legrace konfrontovat napovídače, jak si jen mohl myslet, že vám jím zamýšlené nápovědy mohly dojít.

Nic není nemožné

Similo – Pohádky je přesně ten typ zábavné hry, která nezabere věčnost na přípravu ani na samotné hraní a dokážete se u ní pobavit s malými dětmi, dospěláky i prarodiči. Pravidla jsou každému hned jasná a díky drobné velikosti se balení hodí vzít na cesty klidně i do auta či vlaku, protože k rozložení karet nepotřebuje mnoho místa. Skvělé na tom je i možnost kombinovat dva různé balíčky dohromady a vytvořit tak nové asociace. Jeden balíček budete používat jako výčet postav a druhý jako balíček nápověd. Platí stejná pravidla jako při běžné hře, ale rozdíl je v tom, že napovídač může nápovědy dobírat a vykládat pouze z druhého balíčku. Tímto způsobem nakonec můžete přemýšlet, co mají společného Mlok Scamander se Sněhurkou nebo v čem se liší Medúza a Lord Voldemort.

Karty na sobě nesou krásné ilustrace s příjemnou hrubší povrchovou úpravou, díky níž syté barvy ještě více vyniknou a ohýbání na nich není hned znát. Nejen u balíčku s pohádkovými postavami, ale i u ostatních témat bájí, Fantastických zvířat, historie či Harryho Pottera obrázky jasně a trefně reflektují povahu zobrazené osobnosti. Záporáci a zlé postavy mají barvy i výrazy temnější a děsivější, zatímco princezny jsou zobrazeny jako honosné dámy a princové či hrdinové vždy jasně evokují sílu. Nemusíte se tedy bát, že byste některou z postav nepoznali, protože karta nese také její jméno rovnou v českém i slovenském jazyce společně s danou pohádkou. U verzí Fantastických zvířat a Harryho Pottera však hrozí problém, že zejména starší generace slavné knižní a filmové postavy nemusí znát. To samé může u menších dětí nastat u balíčku zaměřeného na historii či řecké báje. Sice jméno může být povědomé, ale bez znalostí, čím se daný člověk zapsal do dějin, se neobejdete. Proto mi Similo – Pohádky přijde ze všech možných variant asi tou úplně nejuniverzálnější, protože pohádkové postavy znají všichni. Je však škoda toho, že balení obsahuje pouze třicet karet, což je ten hlavní důvod, proč si po pár kolech budete chtít dát pauzu. Pohádkové bytosti se vám pod rukama brzy začnou opakovat, a přitom se budete ptát, kde je třeba taková Kráska a zvíře, Zlatovláska, pták Ohnivák a další.

Similo – Pohádky je jedním ze zástupců rodiny karetních her s názvem Similo, které neomezenému počtu hráčů nabízí jednoduchou, leč zábavnou aktivitu plnou prapodivných asociací. Dokážete na základě podobností či odlišností najít ukrytou postavu a správně vydedukovat nápovědy spoluhráče? V této hře totiž některé pohádkové bytosti mohou mít společného mnohem více, než by vás mohlo napadnout. Popusťte uzdu fantazii, věnujte pozornost detailům, ale hlavně se nezapomeňte bavit.

Klady
  • krásné ilustrace
  • snadná pravidla
  • možnost kombinovat dva různé balíčky
  • neomezený počet hráčů
  • svižné tempo
Zápory
  • málo karet – postavy se rychle začnou opakovat
Infobox
  • Autoři Martino Chiacchiera, Hjalmar Hach, Pierluca Zizzi
  • Vydavatel Albi
0.0

Doporučujeme

Nikola Erlebachová

Indie a RPG hry jsou její slabostí a rozhodně se tím netají. Jako prcek nakoukla do pootevřených dveří herního světa díky Mariovi na starých žlutých kazetách. Dovnitř ji úplně vtáhla až její druhá polovička a od té doby si svět bez her neumí představit. Umělecká duše, která nevyhledává jen nejnovější kousky, ale občas sáhne také pro starší tituly, nejlépe s pořádným metalovým soundtrackem.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.