World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu – kuchařka pro mlsouny

Sdílet
Sdílet
Sdílet
V dobách dávno minulých (v roce 2017) vyšla v České republice oficiální kuchařka World of Warcraft. O pět let později tu máme její volné pokračování, jež se zaměřuje především na dezerty a aperitivy se všemi kouzly, které tento fantastický svět nabízí. Pokud si myslíte, že ve fantasy kuchařce nemohou být dobré recepty, první si pusťte níže přiložené video s jednou z předních českých cukrářek, Mirkou van Gils Slavíkovou, již můžete znát i z populární show Peče celá země. Po nabuzení chutí nadšeně pokračujte ve čtení recenze, protože World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu nabízí hromadu unikátností, stejně jako většina titulů z Warcraftu od nakladatelství Crew. Zmínit lze například Šamana nebo Putování po Východních královstvích či Kalimdoru.

Autor:
Vydavatel:
Překlad:
Počet stran:
Tisk:
Vazba:
Rok a měsíc vydání:
ISBN:
Vydání:

Chelsea Monroe Cassel
Crew
Tomáš Kratochvíl
192
barevný
vázaná
listopad 2022
9788075941169  
první

Zdroj: Crew

Také Nové příchutě Azerothu jsou napsány už známou „fantasy kuchařkou“ Chelsea Monroe-Cassel. Ta se kromě příručky k Warcraftu věnovala i jiným projektům, napsala také Hostina ledu a ohně: Oficiální kuchařka Game of Thrones, Star Wars: Galaxy’s Edge Cookbook, Hearthstone: Innkeeper´s Tavern Cookbook nebo Overwatch: The Official Cookbook. Autorka je známkou kvality, protože jak umí krásně zakomponovat do reálných receptů oblíbené vymyšlené světy, je na hraně imaginace, a především když ještě fungují.

Azeroth kuchařskýma očima

Přijde mi iritující, že nejpřehlednější mapu Azerothu, jakou jsem kdy viděl, má na své předsádce kuchařka. Čtenář si ihned po otevření může prohlédnout, jak momentálně vypadá svět World of Warcraft. Vidíme kontinent Východních království, přilehlé ostrovy Kul Tiras, vedle nich Zandalar a Broken Isles. Na severu je promrzlý Northrend, na jihu znovuobjevená Pandarie a západ zdobí Kalimdor.
Knihou provází pandarijský kuchař Nomi. Ten vám v úvodu vysvětlí, proč a kde cestoval, co objevoval a jak moc si na všem pochutnal, z čehož právě kuchařka je výsledkem jeho dlouhého putování po celém Azerothu. Během přehledu receptů můžete najít krátké komentáře a poznámky, jimiž vás Nomi bude chtít obohatit. Ironicky vám třeba radí, jak použít mikrovlnnou troubu, což jsem ve světě World of Warcraft nečekal.
Recepty jsou rozdělené do pěti úrovní: učeň, tovaryš, expert, mistr a velmistr. Vařit byste měli postupně, začít tedy na učňovských mňamkách a veškerý váš um následně stupňovat, než se dostanete k těm velmistrovským. Tento styl je vytvořen úmyslně, protože kuchařka počítá s tím, že vás zároveň i vytrénuje v lepšího kuchaře. Po uvítacích kapitolách, ještě než se pustíte do jídel, dostanete pár lekcí, jak udělat ty nejlepší bylinkové mixy, které budou později využité v receptech. Zjistíte, že Stormwindské bylinky jsou vlastně mix tymiánu, majoránky, saturejky, rozmarýnu, jedlé levandule a bílého pepře. Popravdě, bez tohoto mixu si Redrigský guláš nemáte šanci udělat.

Zdroj: Crew

World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu obsahuje recepty od Kalimdoru až po Outland

Ano, obsahuje recepty až z jiných světů. Z chudého a dnes už zničeného Outlandu se sice moc receptů nedochovalo, ale je fajn vidět, že ani na toto místo tvůrkyně nezapomněla. Celkem se podíváme do devíti různých oblastí, z čehož každá obsahuje jiný počet jídel. Většinou se pohybujeme kolem šesti receptů na oblast. Pokud nepočítáme kapitolu se základy, kde se naučíte dělat koření, kniha nabízí přes šedesát různých receptů, z čehož, jak jsem zmínil výše, je většina zaměřená právě na dezerty.
Pochutnejte si na Brivelthwerpově zmrzlině, Bellařiných oříškových tyčinkách, pepřených profiterolkách, Gleebrockém pudinku nebo trollím krému. Své výjimečnější místo tu mají právě horké či alkoholické nápoje. Z experimentálních důvodů jsem samozřejmě odzkoušel skoro všechny a mohu vám říct, že si na nich pošmáknete též.
Mým největším potěšením se stala úprava mojita, Mojo´ito. Klasický recept, tedy limeta, bílý rum a třtinový cukr, doplní sirup z agáve a hromada prosecca. Stačí dvě skleničky a mohu vám říct, že už máte v hlavě, jako když to přeženete s Briartinim nebo Lavacoladou.

Zdroj: Crew

Bohužel, některé suroviny se špatně shání

Kuchařka do sbírky je super, bohužel ne všechno je vychytané pro české publikum. Rozumím tomu, že vaříme v Azerothu, ale sehnat některé ingredience je skoro nemožné. Já jsem úmyslně vybral ty nejnesmyslnější: garam masala, čerstvý muškátový oříšek, lístky zeleného čaje, džem z červených bobulí, extrakt z anýzu nebo pohankové soba nudle. Spousta ingrediencí se naštěstí dá nahradit a většina je velmi dobře dostupná v každém supermarketu.
Občas narazíte na úplně zbytečný či skoro až stupidní recept, jako Příděly sušeného ovoce, jejichž návod jsem se rozhodl vám sdělit. Dvě jablka, dva banány nebo dva hrnky jakéhokoliv ovoce, k tomu lžička skořice, pokud chcete, a hotovo.
Kniha obsahuje nádherné grafické vyobrazení všech jídel. Upřímně, už jen při čtení a listování jsem dostal hlad. Všechno vypadá kouzelně a jde vidět, že se na jednotlivých pochutinách podíleli další profesionální kuchaři. Příjemnou zvláštností jsou i obrázky doplňující prázdné části stránek knihy. Estetický požitek poté uzavírají rozdělené kapitoly, díky nimž si můžete vychutnat pohled na Pandarii, Kalimdor nebo Stínové země.
World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu zdobí skutečně hromada naprosto skvělých receptů, u nichž je nutné vyzdvihnout ještě jednu podstatnou věc, a to překlad. Hrozně jsem se bál, jak se zvládne přeložit tolik skutečně ne běžného literárního textu. Když špatně vyložíte kuchaři recept, jídlo je většinou nepoživatelné – Tomáš Kratochvíl naštěstí přesně věděl, co dělá, a stejně jako u první kuchařky opět zvládnul češtinářský převod na výbornou.
GP uvozovky

Profesionální kuchařka, to je World of Warcraft: Nové příchutě Azerothu. Rozdělené kapitoly a úrovně receptů jen podtrhávají velice povedenou přípravu knihy, jíž sekunduje nádherný vizuál všech jídel i lokací. Za ozdobu považuji také kvalitní překlad, bez kterého by se kniha neobešla. Jediné, co bych vytkl, je nutnost sehnání některých pro nás netypických surovin a pár naprosto hloupých receptů. Obojího je ale poskrovnu, takže se nebojte si Nové příchutě Azerothu pořídit, a já vám přeji dobrou chuť.

Klady

zajímavé recepty
dezerty
alkoholické nápoje
nádherné vizuální zpracování
kvalitní překlad

Zápory

pár hloupých receptů
občas velmi exotické suroviny
0

Doporučujeme

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na LinkedIn