Oltréé - náhledový obrázek

Oltréé – bude mít váš příběh šťastný konec?

29. 11. 2022
 

Oltréé vzniklo na motivy stejnojmenného RPG ve stylu Dungeons & Dragons. V podobě deskovky se jedná o středověkou kooperativní příběhovou deskovou hru pro dva až čtyři hráče, v níž se stanete Strážci, kteří pomáhají lidem v satrapiích. Před dávnými věky v nemilosrdné válce proti čarodějnému vládci všech příšer vaše království zvítězilo, ale ocitlo se téměř na pokraji zániku. Vaším posláním bude obnovovat pevnost, plnit cíle a čelit různým událostem či nečekaným střetnutím. Podle toho, jak úspěšně se se vším popasujete, můžete dosáhnout vítězství. Oltréé u nás vychází pod vydavatelstvím Blackfire.

Krabice plná komponent

Po otevření velké, pěkně ilustrované krabice na vás vykouknou čtyři kartonové přihrádky s víky vypadajícími jako truhly s pokladem, které udržují jednotlivé komponenty rozdělené a uspořádané. Uvnitř se nachází velký herní plán, jehož ústředím je vaše pevnost, a okolo se nachází osm přilehlých satrapií (regionů). Každý region vám může poskytnout jiný zdroj. Za získané suroviny pak můžete stavět svou pevnost nebo řešit potíže, například je-li po vás vyžadováno výkupné. Je zde i plán vedlejší pro umístění dobíracích balíčků a pro posun na ose. Máte tu několik dílů různých budov, tři typy kostek, spoustu žetonů a ukazatelů. Nesmí chybět ani pět druhů různých karet a také karty a figurky Strážců. Figurky, žetony i suroviny jsou krásně robustní, pevné a doprovázené znamenitými ilustracemi.

Zkouška povolání

Na výběr máte z osmi postav Strážců, každý má své povolání a jedinečnou schopnost. Všechny schopnosti jsou velmi výhodné, pokud s nimi dobře naložíte. Jelikož se jedná původně o RPG, Oltréé přenáší mechanismus hodu kostkami a zisku dostatečného počtu úspěchů pro řešení většiny situací. Jedná se o takzvanou zkoušku povolání. Povolání jsou ve hře čtyři. V základu získáváte jednu kostku pro každé povolání, další kostku můžete přidat díky povolání svého Strážce a zbylé lze získat za stavbu vhodných budov, nejvíce jich můžete mít pět. Celé Oltréé je vesměs založeno na kombinovaných hodech kostkami.

Oltréé - figurky
Oltréé - dřevěné žetony
Oltréé - kostky
Oltréé - žetony
Oltréé - budovy
Oltréé - kroniky

Cesty osudu

Jak vidíte, komponent je mnoho, ale ve výsledku se jedná o jednoduchou hru. Na začátku tahu hodíte kostkou osudu, která vám určí, zda a o kolik políček se posunete na cestě osudu. Cesta obsahuje čtyři políčka. Prvním je kronika, na níž otočíte stránku a odhalíte novou kapitolu, podle které se následně řídíte. Druhým je políčko střetnutí, které do regionu určeného hodem kostkou lokací umístí kartu střetnutí. Třetím je pole potíží, kvůli němuž opět po hodu kostkou lokací musíte umístit kartu potíží do daného regionu. Karta potíží vám pak tento konkrétní region blokuje a vy z něj nemůžete získávat zdroje. Posledním polem je políčko událostí, na němž si vylosujete nějakou událost, která ovlivní vaši následující hru.Obecně jste na každém poli napnutí, jaká karta se odhalí, zda to bude něco pozitivního, či negativního, a jak moc to ovlivní vaše plány. Celkově se dá říci, že Oltréé vám bude téměř každým tahem ztěžovat vaše plány v plnění úkolů a bude vás neustále držet v nejistotě, zda dospějete ke šťastnému konci.

Ne vše je náhoda

Tohle byla ta náhodná fáze, celá se odvíjející od hodu kostkou a štěstí. Dalším tahem na řadě vaše akce, kdy se už samostatně rozhodujete, co uděláte a jak si s veškerými událostmi a překážkami poradíte. Většinou je to dost přímočaré, ale nezapomeňte, že se jedná o kooperativní hru a jste všichni na stejném hradu. Je tedy vhodné se společně domluvit. Každý hráč má dva tahy, ve kterých se může rozhodnout, kam se pohne, jestli získá suroviny nebo vyřeší nějaké střetnutí či potíže, zda postaví nebo opraví nějaké budovy, anebo bude odpočívat a doplní své životy. Vždy byste nejraději chtěli udělat více akcí, než můžete. V závislosti na kronikách se mohou objevit další speciální akce navíc.

Oltréé - potíže
Oltréé - střetnutí
Oltréé - události
Oltréé - herní plán
Oltréé - postavy

Ponořte se do interaktivního vyprávění příběhů

Nosným příběhovým pilířem jsou kroniky, které zastřešují celou hru. Kronika je malá kniha tvořená kapitolami, jednotlivými stránkami, které postupně na políčku kroniky odhalujete a které dohromady vytváří jeden souvislý příběh, jedno dobrodružství. Každá kronika má svá vlastní překvapení, od úkolů, které je třeba provést, až po speciální dočasná pravidla. Vybrat si můžete ze šesti kronik a nejlepší herní zážitek budete mít, když je hrajete poprvé a vůbec nevíte, co vás čeká. Říkáte si, není šest kronik málo? Z mého pohledu není, některé kroniky se podle vašich rozhodnutí větví, a tak získáváte více cest, které přidávají na znovuhratelnosti.

Po dokončení příběhu můžete být poraženi nebo dosáhnout malého či velkého vítězství. K vítězství vám pomáhají i úkoly, které si volíte na začátku u nichž můžete vybrat různé stupně obtížnosti. Navíc okolní události, střetnutí a hody kostkou budou při každé hře jiné. Nemusíte se tedy bát, že byste si Oltréé zahráli jen šestkrát a konec. V nových kronikách ale vidím velký potenciál pro nekonečné množství rozšíření.

Příběhy kronik jsou povedené, skvěle pracují s různými prvky fantasy a nečekanými zvraty. Stejně dobře vyprávění doplňují karty událostí a střetů se svými popisky. Text poskytuje dostatek informací, aby vás zapojil, ale zároveň nechává prostor pro vaši fantazii. Co musím ale nadevše vyzdvihnout, je grafické zpracování, které je úchvatné. Už na první pohled vás osloví krásné svěží a syté barvy a vy se nebudete moci dočkat, až hru vyzkoušíte.

Oltréé můžete zakoupit například zde.

Oltréé je výborná kooperativní výpravná adventura nabízející rychlé tempo, zajímavá rozhodnutí a různé nečekané události odehrávající se po celém herním plánu. Její herní mechanismy jsou přístupné všem věkovým kategoriím, a je tedy vhodná i pro rodinné hraní. Celkové zpracování a jednotlivé příběhy jsou na vysoké úrovni. Díky množství nejrůznějších karet a náhodných hodů kostkami bude každá hra jedinečná, přestože první zahrání kroniky bude vždy nejlepší.

Klady
  • krásné ilustrace
  • celkové zpracování
  • dynamika a tempo hry
  • znovuhratelnost
Zápory
  • jen první projití kroniky má největší efekt
Infobox
  • Autoři Antoine Bauza, John Grümph
  • Vydavatel Blackfire
0.0

Doporučujeme

Marcela Grázová

Její první herní zkušeností byl pravděpodobně Tetris, avšak v dětství milovala strategické hry a online FPS, či MMO. Nyní už hraje jen singleplayer a díky recenzím objevila široké spektrum zábavných indie her, nad kterými dříve spíše ohrnovala nos. Vystudovaný farmaceut, milovník fantasy & sci-fi knížek a seriálů, náruživý cestovatel a motorkář.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.