Open the Gates

Open the Gates – jednoduchá 2D strategie

13. 2. 2023
 

Vývojář Robin van der Horst se musí držet přísloví „V jednoduchosti je krása“, protože Open the Gates je nenáročná, a přesto krásná svěží strategická hra, v níž budete chtít strávit desítky hodin. Stavíte armády, posouváte vojáky, porážíte nepřátelské generály, ničíte vesnice a zároveň budujete ty své, létáte mezi ostrovy, stavíte mosty a mnoho dalšího. Vznikla real-time strategie, jež je tak snadná, až je doslova nádherná.

Příběh upozaděn hraní

Císař ztratil kontrolu nad svým královstvím. Vy jste jeho jediná naděje, jak by mohl získat svou zemi zpět. Ostatně, jste jeho novým generálem. Musíte se rychle naučit budovat obranu a cvičit vojáky k útoku. V každé z dvaceti šesti misí vás čeká nová výzva. Je jen na vás, jestli se hře přizpůsobíte a rozhodnete se nepřátelům postavit čelem, nebo zda postavíte hromadu pastí, abyste jejich postup zastavili.

Open the Gates stojí na jednoduchém stavění domů. Začnete tím, že si postavíte pilu, poté malý lom a pole na jídlo. Tím splníte veškerý základ. Následně přibudujete Treasure (což je forma banky), do nějž se sypají peníze. Když už máte tento jednoduchý základ, jejž můžete vybudovat během první minuty hry, je načase postavit stáje, kasárny nebo střelnici a začít najímat první vojáky.

Čím dále se v kampani (misích) dostanete, tím složitější úkony na vás čekají. Musíte najmout sokolníky lovící krysy, jež vám požírají úrodu. Strážnice, do nichž musí nastoupit „policisté“, aby vám nikdo nekradl peníze, nebo soudní dvůr, abyste zločince mohli odsoudit. Nemocnice, protože lidé mohou chytit nějaký tyfus, a další. Open the Gates roste s hráčem a z jednoduchých potyček se stávají skutečně velkolepé bitvy.

Začnete s deseti, končíte stovkou

V první misi vám stačí k vítězství pár vojáčků s meči. Jak hra postupuje, najednou máte lučištníky, kopiníky, palcátníky, lučištníky, kušiníky, katapulty, jezdce na koních, vzducholodě, pomocí nichž se přepravujete mezi ostrovy, a další. Je jedno, jestli jste na horké poušti, v chladných horách, nebo na temném území. Vojáci jsou vaší alfou a omegou, protože nepřátelé si své nové území chtějí udržet a vy se chcete dostat zpět k moci císaře.

Samozřejmě jako ve většině her mají jednotky své přednosti i slabiny. Kopiníci jsou dobří proti jezdcům, palcátníci proti budovám, pěchota udrží krok skoro s každým atd. Zajímavý je ale rozptyl jednotek. Zatímco v první misi vám stačí skutečně desítka pěšáků na výhru, ve finálních misích už spravujete stovky jednotek, abyste zničili svého nepřítele, jehož obrana je připravena s vámi zatočit.

Open the Gates si získal mé srdce jednoduchostí

Nikdy jsem nehrál strategii z 2D pohledu, a o to větší pro mě byl šok, když mi došlo, jak perfektně funguje. Nepotřebujete přemýšlet tolik analyticky jako v jiných hrách. Bitvy řeší srážka dvou armád, v níž ta silnější a lépe postavená vyhraje. Skvělé, jednoduché a překvapivě funkční. Pokud bych si zde měl na něco stěžovat, je to na stavění budov. 2D neumožňuje řádné rozestavení, a dáváte-li vše vedle sebe, trávíte hodně času přejížděním zpět na ostatní budovy. Doporučím proto kasárny stavět ke kraji k nepříteli a zbytek (především průmyslové stavby) směrem dozadu.

Grafika samotná je skvost. Detaily nejsou nějakým extra přestřeleným počinem. Šermíři mají mečík, koník má svého jezdce a lučištníkův šíp také vidíte. Detaily v tomto 2D pohledu jsou příjemné, neagresivní a především pohádkové. Z nějakého neznámého důvodu je Open the Gates jako dětská omalovánka. Jen se v ní mydlí vojáci hlava nehlava a ztrácí se v ní spousta životů.

S hudbou je to podobné. Open the Gates sází na bubny, jež navozují atmosféru momentální lokace. Kupříkladu v poušti máte orientální píšťaly doprovázené hrou na bubny, což ve vás probouzí břišní tance a svět orientu. Opět je vsazeno na jednoduchost, jež do tohoto titulu fantasticky zapadá.

Open the Gates je jednoduchá a kvalitní 2D strategie, s jejíž koupí nemusíte váhat. Stavění jednotek, nekonečné střety, budování a žádné vylepšování jsou jen elegantní v podání celé hry. Žánr strategií něco natolik snadného potřeboval. Jen je škoda, že je v kampani pouze dvacet šest misí. Na stranu druhou, císař je jen jeden, zaslouží si svou zemi získat zpět, a čím dříve, tím lépe.

Tagy:

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.