The Talos Principle - úvodka

The Talos Principle – krása se skrývá ve zvědavosti

7. 5. 2024
Zdroj náhledu: Croteam

Člověk je tvor od přírody přirozeně zvídavý. Nechte jej o samotě se zauzlovaným lanem a on ho rozmotá. Nechte jej o samotě s cihlami a něco z nich postaví. Hry jsou součástí lidského bytí. Vždy jsme byli a budeme druhem řešícím problémy, jak bylo řečeno ve hře The Talos Principle. Když před sebou vidíme překážku, překonáme ji. Možná proto nás logické hry natolik fascinují. Je náš lidský mozek odjakživa závislý na tomto druhu stimulu, nebo jsme si tuto závislost vypěstovali vlastním přičiněním? Snaží se vývojáři ze studia Croteam podvědomě ovládnout naši mysl, či snad byl jejich záměr vytvořit tento titul čistě za účelem zábavy? Toto není úvaha, nýbrž recenze videohry, která bude neustále podněcovat vaše podvědomí k psychologicko-filozofickému zamyšlení.

Tolik otázek, a tak málo odpovědíSkutečnost v podobě iluzí
Reálné, i zdánlivě nemožnéOči dokořán
help (nápověda)exit (ukončit)

Chvalte Pána, neb vám byla udělena čest nejvyšší. V Rajské zahradě z historie známé jako Eden, nyní v zahradě světů, jste to právě vy, dítě boží, kdož na svých bedrech ponese osud celého lidstva a vytyčí cestu pro své následovatele. Vznešený úkol se vznešeným cílem od ještě vznešenějšího zadavatele. Sám velký stvořitel Elohim – samozvaný bůh – shůry povede vaše kroky a bude vám motivátorem ve chvílích nejtěžších. Čekají vás totiž zkoušky natolik zrádné, že by se i největší mozky světa zalekly. Projít jimi bude chtít jeden díl odhodlání, jeden díl odvahy a tři díly zvědavosti, neb právě ta je jedním z klíčových znaků inteligence, jak pravil bůh.

Vyrážíte tedy hrdinně do boje vstříc ušlechtilým záměrům, a přitom pociťujete samotu. V tomto proklatém světě jste jen vy, boží posel. Hromový hlas k vám promlouvající skrze mračna neznámo odkud brzy přestane stačit k tomu, abyste vštípené cizí ideály nezačali zpochybňovat. Pohled zpoza ramena ihned napoví, že vaše tělo není nic jiného než změť kabelů, čipů, procesorů a dobře napsaného kódu, který se snaží sám sebe přesvědčit o tom, že je člověk… a není právě tato slepá víra symbolem skutečného bytí? Stačí schopnost myslet, rozhodovat se a vyvozovat vlastní závěry k tomu, považovat se za živou bytost? Co znamená být člověkem? Kdo to smí definovat? My sami? Společnost? Bůh? Co když jsme všichni pouhou schránkou složenou z jedniček a nul? Co když svět, který každý den vidíme a který každý den považujeme za skutečný, je pouhou simulací… částí programu? Myslíme sami za sebe, nebo nás ve skutečnosti někdo nenápadně ovládá? Co je smyslem života?

Na žádnou z položených otázek neexistuje správná odpověď, a čím dříve si to uvědomíte, tím rychleji se naladíte na notu jediného společníka promlouvajícího k vám skrze terminály rozeseté někdy přímo na očích, jindy bravurně skryté v terénu. Pokud si myslíte, že je obtížné hádat se se ženou, ještě jste nevedli konverzaci s tímto chlapíkem… obrazně řečeno. Zpochybněte vše, co znáte, a vše, co považujete za pravdu. Oprostěte se od strojové logiky a tato umělá inteligence jménem Milton vás vydeptá natolik, že za chvíli si nebudete jisti ani tím, jak se jmenujete. Najednou se vám cíl vzdálí, a čím déle zůstanete v zahradě světů, tím rychleji se vám do mysli vkradou myšlenky na to, kým jste, jaký je váš skutečný účel a co s tím hodláte udělat. Co je fikce, a co je realita… jak je od sebe odlišit? Kdo říká pravdu, a kdo celou dobu lže? 

Tolik otázek, a tak málo odpovědíSkutečnost v podobě iluzí
Reálné, i zdánlivě nemožnéOči dokořán
help (nápověda)exit (ukončit)

Dost už bylo filosofických ideálů a otázek bez odpovědí. Nechcete-li přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta, zpochybňovat realitu a brodit se záznamy dávné civilizace, nemusíte. To vše lze bez problémů zcela ignorovat a soustředit se na The Talos Principle výhradně jako na logickou videohru vytvořenou s vidinou vám zatraceně zamotat hlavu. Nenásledováním božské cesty sice přijdete o přidanou hodnotu, která zajímavým způsobem kombinuje dvě od sebe diametrálně odlišná témata, alespoň vaše mysl neexploduje pod návalem rádoby chytráckých slov zpochybňujících i to, že dva a dva je pět, z úst někoho, koho ani nezahlédnete tváří v tvář. Mám prazvláštní déjà vu, jako když jsem psala recenzi na českou hru Afterglitch, u níž jsem na monitoru sledovala přibývající písmena tvořící slova a následné věty, které absolutně nedávaly smysl, zato zněly zatraceně sečtěle z pozice čtenáře. U The Talos Principle doufám v totožný efekt.

Tolik otázek, a tak málo odpovědíSkutečnost v podobě iluzí
Reálné, i zdánlivě nemožnéOči dokořán
help (nápověda)exit (ukončit)

V jádru podstaty je The Talos Principle nelineární logickou hrou, v níž se postavíte sérii místností ukrytých v několika světech. Za nepropustnou silovou stěnou, za gardou hlídkujících dronů a za spletitým systémem na sebe navazujících hádanek se ukrývají symboly z Tetrisu. Posbírejte je a s jejich pomocí odemknete bránu k věčnému životu. Nesmrtelnost je jednou z nejvíce vytoužených vlastností, kterou se lidé celá staletí pokouší si přivlastnit. Jako robotický zvěstovatel však víte, že marně. Pomyslný ráj, v řeči Elohima – zahrada světů, vás protáhne napříč časem skrze starý věk antické cihly přes egyptské písečné pláně až po středověké zděné hradby. Zub času pocítíte všude kolem vás, protože někdejší sláva míst, na která vkročíte, už dávno vybledla a ztratila původní lesk. Střet historie s realitou dokládají zříceniny příležitostně doplněné o příjemný výhled na horizont se západem slunce. To abyste měli pocit, že na tomto mrtvém a chladném světě ještě zůstalo něco, za co se vyplatí bojovat.

The Talos Principle hráče vystaví nejedné zkoušce důvtipu. Hádanky pozvolna zvedají laťku obtížnosti a zdatně testují prostorové vnímání i schopnost rébus úsporně vyřešit. Rušičky silového pole zprvu budou jedinou cestou, jak projít labyrintem. Postupně se začnou přidávat další mechaniky a nástroje, jejichž správná kombinace dokáže i hory přenášet. Ať už si budete pohrávat s klonováním pomocí nahrávek, s odporem vzduchu, s tlačítky nutnými zatížit i s lomem světla, rozhodně nikdy nekřižte paprsky… to není reference na Krotitele duchů, i když to tak může vypadat. Jako by to nestačilo, kulometné věže, naváděné laserové koule či časové limity vás rychle dokážou poslat na onen svět. 

Výzvou samy o sobě jsou hvězdy jakožto bonusový obsah pro odemčení speciálního konce hry. K jejich získání však musíte jít nad rámec svého dosavadního uvažování a myslet mimo zajeté koleje, protože, světe div se, jedna místnost s hádankou může ovlivnit druhou. To už je panečku jiná logická výzva. Kdyby přece jen byla nad vaše síly a nechtěli jste si kazit zážitek návody na YouTube, jistě přijde vhod bezplatná hra Sigils of Elohim, v níž lze hvězdy získat za splnění logických skládaček a následně je využít přímo v The Talos Principle. Skvělý nápad!

Někdy máte řešení přímo před sebou a stačí na něj pohlédnout z jiné perspektivy, pokud jej hned nevidíte. Nikdo vám nepodá pomocnou ruku, dokud si to nezasloužíte. Budete-li extrémně zkoumaví, možná narazíte na alespoň jeden z mnoha easter eggů či tajných míst. Herní principy nejsou v základu závratně originální ani na dobu vydání, ale The Talos Principle oproti ostatním hrám stejného typu nabízí přidanou hodnotu právě jakéhosi historického pozadí s éteričnem, což z něj činí něco neodolatelného.

Tolik otázek, a tak málo odpovědíSkutečnost v podobě iluzí
Reálné, i zdánlivě nemožnéOči dokořán
help (nápověda)exit (ukončit)

Stejně tak, jako jsou lidé bytosti nedokonalé, je i The Talos Principle. Vezmu-li v úvahu, že hra tu s námi je již nějaký ten pátek, celkovému grafickému pojetí chybí větší členitost, rozmanitost a vyhlazení textur. Vizuál není špatný, jen není dokonalý. Titul lze hrát z pohledu první i třetí osoby a obzvláště u druhého příkladu lze zaznamenat prkenné animace. Přestože je náš vyvolený robotický apoštol z kovu, není to omluva.

Ať už chcete, nebo ne, The Talos Principle se nevyhne srovnání s korunovaným králem žánru, s Portalem. Nebudu se přiklánět na ničí stranu v tvrzení, která hra je lepší, protože každá má svá pro i proti. Zatímco si jako náboženská ikona budete oproti testovacímu subjektu v laboratoři užívat volnosti otevřeného světa, kde vás nikdo nebude tahat za ručičku z jedné místnosti do další, možná vás naopak zamrzí, že na všechno jste sami a multiplayer smíte zahrnout maximálně tak do nevyslyšených modliteb. 

Protože je tato recenze už více než dlouhá, pojďme to ukončit. The Talos Principle je skvělá logická hra s přidanou hodnotou, a ať už k ní budete přistupovat jakkoliv, vždy dostanete možnost se zastavit a nad něčím se zamyslet. Psychologicko-filozofický děj v sobě skrývá více, než byste na první pohled čekali. Když se nebudete bát mít oči otevřené, vytěžíte z něj maximum. Na cestě za nesmrtelností vás doprovodí skvělý dabing Elohima a vědkyně Alexandry, psaná slova Miltona i QR kódy vašich předchůdců, abyste neustále měli na paměti, že zde jste sami za sebe, ale nikdy o samotě. Skvělý hudební podkres celému projektu dodává jedinečnou atmosféru, při níž se témata jako náboženství, filozofie, umělá inteligence, společnost, člověk, odkaz či rozhodování o tom, co je a není správné, řeší o poznání lépe.

Tolik otázek, a tak málo odpovědíSkutečnost v podobě iluzí
Reálné, i zdánlivě nemožnéOči dokořán
help (nápověda)exit (ukončit)

The Talos Principle je nejenom skvělou logickou hrou, ale i hlubokým dobrodružstvím do nitra lidského myšlení. Odhaluje komplexní myšlenky o existenci a otázkách identity prostřednictvím složitých hádanek, které testují váš důvtip a schopnost myslet nad rámec svých možností. Hra nabízí nejen výzvy pro váš mozek, ale také pohlcující atmosféru s vynikajícím dabingem a hudebním podkresem. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete sledovat náboženskou cestu, nebo se zaměřit pouze na logiku, tato hra vám nabídne příležitost zastavit se a zamyslet se nad hlubokými otázkami lidské existence.

Klady
  • hlavu zamotávající příběh/nepříběh
  • uspokojivá délka hry
  • skvělé audio
  • pohlcující atmosféra
  • zábavné puzzly s pořádnou dávkou výzvy
  • jemný humor a ironie
  • Sigils of Elohim
  • desítky referencí a tajných zákoutí
  • české titulky
Zápory
  • neuhlazený vizuál
  • prkenné animace postavy
  • okoukanost herních mechanik z jiných her
Platforma PC
  • Datum vydání 11.12.2014
  • 0.0

    Doporučujeme

    Vizuál

    Audio

    Příběh

    Znovuhratelnost

    Technické zpracování

    Obtížnost

    Nikola Erlebachová

    Indie a RPG hry jsou její slabostí a rozhodně se tím netají. Jako prcek nakoukla do pootevřených dveří herního světa díky Mariovi na starých žlutých kazetách. Dovnitř ji úplně vtáhla až její druhá polovička a od té doby si svět bez her neumí představit. Umělecká duše, která nevyhledává jen nejnovější kousky, ale občas sáhne také pro starší tituly, nejlépe s pořádným metalovým soundtrackem.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.