Learning Factory intro

Learning Factory – nejen pro milovníky koček

4. 10. 2021
Zdroj náhledu: igdb.com

Learning Factory od vývojářského studia Luden.io si jednoznačně bere určitou inspiraci z famózního Factoria. Není proto divu, že se v herní komunitě této hře volně přezdívá „kočičí Factorio“, což rozhodně není na škodu ani se nejedná o výtku, spíše naopak. I když zde je inspirace jasná,  Learning Factory přináší i určité nové prvky a zároveň některé věci, které některým hráčům ve Factoriu neseděly, dokonce lehce mění ku prospěchu sebe i koček.

Learning Factory – učení a kočky

Jakožto geniální a schopný technik máte v hlavě jen jediný cíl, nebo spíše sen, který se vám stal posedlostí a zároveň tím nejvíce důležitým úkolem na světě: opravdu porozumět kočkám a jejich myšlení.

Hra se odehrává na planetě Mars, kde najdete starou opuštěnou továrnu. V tomto okamžiku vaše dobrodružství ve světě koček může začít.

Pro některé hráče se může však jednat o určitý předsudek, a to ne proto, že se jedná o hru podobnou Factorio, ale spíše kvůli kočkám. Přeci jen, ne všichni jsme milovníci těchto šelem a také se nabízí otázka, proč zrovna kočky? Princip hry je velmi prostý a jednoduchý, ve své podstatě se staráte o kočkovité šelmy, vyrábíte pro ně zboží jak na běžícím páse a to následně dáváte do obchodů.

Zdroj: igdb.com

Skrze rozsáhlou automatizovanou továrnu k uspokojení tužeb koček

Získáváte zdroje, snažíte se plně rozvinout vaši továrnu a nastavujete četné komponenty, abyste dokončili prvotřídní výrobní linku. I když to na první pohled zní velmi nudně, až kýčovitě, herní mechanismy a celkový proces se naopak v praxi mohou stát velmi návykovými. Určitým způsobem pro vás budou i obohacujícími, až se sžijete se všemi mechanismy, které momentálně hra nabízí.

Hra si s celkovou myšlenkou o automatizované továrně a strojovém učení v kombinaci s kočkami pohrává velmi dobře. Díky vyrobenému zboží, které následně prodáváte kočkám, si pak vyzkoušíte analýzu dat pomocí strojového učení.

Prakticky pak stačí vytvořit simulační model kočky. K tomu vám dopomohou již zmíněná shromážděná data o milionech koček a následná aplikace funkce strojového učení. To je také jeden z největších tahounů celé hry.

Learning Factory navíc využívá skutečného strojového učení a dle sdělení vývojářů ze studia Luden.io je hra „propojená s pečlivě vybranými výukovými videi a herní wiki, jež slouží jako studijní materiál“.

Není všechno zlato, co se třpytí

Ze začátku vám však celkový koncept hry a samotný gameplay může přijít trochu krkolomný a moc tomu nepomáhá ani výukový program, tedy tutoriál. Zde je spíše vhodné si jej poctivě projít a pak ještě trochu experimentovat a seznamovat se s rozhraním, mechanismy a funkcemi, než se nakonec pustíte do finálního hraní.

Vašeho inženýra ovládáte na přímo pomocí klávesnice a myši. Ze začátku se vám tempo hry může zdát pomalé, jenže než se nadějete, začne vám opravdová práce. Budete stavět, prozkoumávat, shánět materiály a propojovat velké výrobní linky do jedné monumentální „žijící“ struktury. Tohle se opravdu povedlo.

Jak se dá tedy očekávat, v rámci své mise musíte prozkoumávat celou řadu strojů, materiálů a produktů. Váš inženýr má batoh, který znázorňuje váš inventář; dále je zde nabídka craftingu a obchod, kde můžete přepínat mezi součástkami, které můžete vyrábět a nakupovat. V počátečních fázích jde spíše o průzkum, protože musíte prohledávat okolí a hledat přízi a kov. Pro získání těchto materiálů na ně stačí jednoduše kliknout, nemusíte se děsit kopání s krumpáčem nebo kostrbatého těžení s vaším hrdinou.

Zdroj: igdb.com

Kočka na správném místě

V Learning Factory najímáte i odborníky do specifických pozic, samozřejmě že se jedná o kočky. Kdo jiný by také lépe porozuměl celkové problematice, co se kočkám, které nakupují a hodnotí vaše výtvory, může líbit, než kočičí představitelé?

Každý výzkumník koček totiž sní o práci ve společnosti KOTOVOD. Výzkumníci mají svoje vlastní perky a dovednosti, a to včetně specialit. Může se tak jednat například o hodnotu základního výzkumu nebo perk – rychlý výzkumník. Případně je pak mezi specialitami lepší bodové hodnocení v rámci jednotlivých atributů daného výzkumníka.

Volba těchto odborníků je tak nesmírně důležitá a může znatelně ovlivnit celou výrobní linku.

V rámci hraní je dobré i sledovat zprávy o prodeji a celkové grafy a bilance. Pokud je po něčem poptávka, je jasné, že je vhodné zvýšit produkci. Pokud se naopak nějaký produkt u kočiček moc neuchytil, není nutné jej produkovat v tak velké míře, ale spíše výrobní prostředky zaměřit jiným směrem. V tomto ohledu hra funguje opět velmi povedeně a jedná se o skvělý mechanismus poměru produkce a poptávky.

Za zmínku rozhodně také stojí poměrně rozsáhlý a přehledný strom výzkumu nových technologií. Ten je pavučinovou formou a některé výzkumy na sebe úzce navazují, anebo jsou jinak propojeny s jinými. Tento styl je osvědčený u většiny her, a tedy není na škodu ani zde.

Zdroj: igdb.com

Grafika koček na Marsu

Graficky je hra v kresleném kabátu, který nenabízí hluboké grafické efekty, ale vzhledem k zaměření hry a také k rozloze prvků, budov, výrobních linek atd. se jedná o dobrý kompromis mezi grafikou a výkonem. Je jisté, že se dají nalézt podobné hry s hezčí grafikou, ale otázkou je pak jejich plynulý chod v maximálním nastavení a také při maximálním možném využití mapy. Z pohledu hratelnosti a optimalizace je zde tedy opět krok správným směrem.

Předběžný přístup

V době psaní recenze je hra v předběžném přístupu, a tak se mohou některé věci ve hře, prvky a určité mechanismy od finální verze značně lišit.

Learning Factory je velmi příjemnou hrou ve svém žánru, která se místo bojování a obrany zaměřuje na výzkum myšlení kočičáků. Zároveň využívá mnoho zajímavých prvků a herních mechanik. Hra zatím však není tak intuitivní, jak by se od titulu s podobným zaměřením dalo očekávat. Některé formy výzkumu, včetně výzkumníků, nejsou ani zdaleka tak efektivní, jak na první pohled vypadají. Celkově se jedná o pohodovou hru spíše na uvolnění a relaxaci, a tak nezbývá nic víc než vyhlížet finální verzi.

Klady
  • vzdělávací a informativní
  • spousta věcí k odemknutí/probádání
  • Pro fanoušky dostatek hloubky pro hodiny hraní
  • Dobrá práce s grafy a mechanismy poptávky–výroby
Zápory
  • hojnost koček
  • někdy pomalé tempo hry
  • málo intuitivní, spíše pokus–omyl
  • některé vyzkoumané technologie a výzkumníci nejsou tak efektivní, jak se může zdát
Platforma PC
  • Datum vydání 18.02.2021
  • 0.0

    Doporučujeme

    Vizuál

    Audio

    Příběh

    Znovuhratelnost

    Technické zpracování

    Obtížnost

    Petr Polák

    Hry hraje již přes 25 let, začínal na jednom z prvních NES v České republice. Postupem času se přesunul na PC, kde hraní her naprosto podlehl. Má rád hry všeho druhu, které představují i určitou výzvu. Achievement hunter.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.