forgive me father úvodní

FORGIVE ME FATHER – masakr ve stylu devadesátek

4. 11. 2021
 

Vývojáři z Byte Barrel přichází s hrou Forgive Me Father, jež je v předběžném přístupu. Toto temné retro hororové FPS je zasazeno do komiksového stylu, který je inspirován romány H. P. Lovecrafta. Stanete se jediným přeživším, který zůstal při smyslech, a tak vám nezbývá nic jiného než se vydat na cestu za hledáním odpovědí. Jak dlouho vydržíte, než zešílíte?

Začátek příběhu

Na začátku hry Forgive Me Father čeká na hráče rozhodnutí o obtížnosti hry. Co se týče obtížnosti, je na výběr z pěti možností, od extra lehké až po experta. Prozatím si hráč může zahrát pouze za postavu kněze. V plné verzi hry bude mít pak hráč možnost si vybrat, za kterou z postav chce hrát. Na výběr bude ze dvou možností, buď za kněze, či novináře. Každá z těchto postav bude mít svůj unikátní strom schopností. Na hráče prozatím čeká dvanáct levelů (což jsou dva akty). V nich může použít šest zbraní a postavit se tak patnácti různým nepřátelům a dvěma bossům. V plné verzi hry se pak můžeme těšit až na pět aktů (dvacet pět levelů). Dále tu na hráče čekají skryté oblasti s překvapením ve formě nábojů, lékáren, štítu (armor) či zbraně.

Zbraňový arzenál

V předběžném přístupu ve Forgive Me Father najdeme šest různých zbraní. Tyto zbraně se dají vylepšit tajemnou neznámou látkou. Základní zbraní kněze ve Forgive Me Father je nůž, který po vylepšení můžete házet na nepřátele. Dalšími zbraněmi jsou revolver, samopal Thompson, brokovnice, samopal se zásobníkem do strany a harpuna. Pokud vylepšíte revolver, můžete držet v každé ruce jeden. U každé zbraně máte vždy dvě různé možnosti vylepšení. Podle toho, jaké si vyberete, se bude odvíjet váš herní styl. Například ze samopalu, který má zásobník do strany, můžete díky tajemné látce udělat vrhač granátů. Samozřejmostí je, že každá zbraň má svůj vlastní typ střeliva. Některých je ve hře více, jiných naopak méně, a je třeba s nimi rozumně nakládat. Postava má i omezení, kolik munice unese, toto omezení ale můžete změnit ve stromu schopností. Dále je tu i omezení, kolik má zdraví, kolik dostane zkušeností nebo jak dlouho jí vydrží štít.

Speciální itemy

Kněz během hry může získat i čtyři speciální itemy, které mají své vlastní schopnosti. Tyto itemy slouží na obranu a uzdravení. U kněze naleznete kříž, Bibli, talisman a svěcenou vodu. Svěcená voda umožní dostat se přes nepřítelovo obrnění snáze nebo ho znehybní. Kříž má schopnost knězi vrátit nějakou část zdraví, avšak na úkor toho, že kněz bude ztrácet rozum. Bible neboli Písmo svaté vás na chvíli udělá nezničitelné. A nakonec talisman – pokud ho použijete, v danou chvíli nepřicházíte o náboje. To se při množství útočících monster vždy hodí.Dále tu najdeme i petrolejovou lucernu, jež nám bude světlem ve všech temných koutech. Nevýhodou světla je, že v danou chvíli nemůžete střílet. Když však přepnete na zbraň, nevidíte zase nepřátele. Je to buď, anebo. Musím přiznat, že petrolejová lucerna mi připomněla hru Amnesia: The Dark Descent, vypadá tam totiž naprosto totožně.

Nepřátelé

I když se u Forgive Me Father jedná o předběžný přístup, i tak nám hra nabídne už patnáct rozličných příšer a monster. Všechna monstra mají nějaké své speciální schopnosti a dovednosti, ať už se jedná o používání magie, zbraní, teleportaci či nasazování další hlavy. U každého z nich můžete najít slabinu, která vám jej pomůže rychleji zlikvidovat. Někteří nepřátelé vás naopak překvapí tím, že i po několika smrtelných zásazích není konec. Například u zombie musíte dávat pozor, zda si nenesou náhradní hlavu, kterou si po ustřelení znovu nasadí. Jistí nepřátelé se zase rozpadnou a torzo stále běží k vám.

Také se tu setkáme s dvěma bossy. Jeden se nachází v nemocnici a blokuje vaši cestu dál. Je to typické lovecraftovské monstrum s hromadou chapadel a očí. Druhý se pak nachází na konci dvanáctého, zatím posledního levelu. Tento druhý byl rozhodně mnohem větším oříškem – během souboje totiž, jak postupně ztrácel život, měnil svůj styl útoků. Bylo to velice nečekané, ale příjemné zakončení.

Audiovizuální zážitek

Úroveň šílenství vaší postavy ovlivňuje audiovizuální zážitek ze hry. Audiovizuál se mění v závislosti na tom, zda prohledáváte, bojujete, anebo vám už totálně hráblo. To, že už blázníte, poznáte jednoduše – zvuk nabírá na intenzitě a váš obraz ztrácí všechny barvy.Ručně kreslená grafika je utvořená tak, aby si zachovala svůj osobitý vzhled komiksu. Jelikož má Forgive Me Father komiksovou stylizaci, občas tu na hráče vybafne „splash“, „boom“, nebo dokonce „headshot“. Najdeme tu timelapse animace, protivníky a prvky 2D zasazené do 3D prostředí. Hráč tak z této hry rychle získává pocit, že se jedná o klasické FPS z 90. let.

Po celou dobu bude hráč kolem sebe cítit atmosféru hrůzy, pro kterou jsou díla H. P. Lovecrafta známá. Budete obklopeni okultismem a silami věčného zla, zároveň tu zažijete pocity beznaděje, šílenství a zmatku. A také palčivou potřebu najít odpovědi a vrátit do světa trochu zdravého rozumu.

Hra je barevná, zábavná (aspoň pro mě) i náležitě temná a hororová. Je tu spousta zajímavých protivníků, od klasických zombie až po Cthulhu monstra. Nechybí tady ani různorodé prostředí, a tak se můžete těšit na nemocnici, kostel, hrad či městskou zástavbu. Nebojte se tedy ponořit do světa šílenství inspirovaného nejhoršími nočními můrami H. P. Lovecrafta.

Klady
  • inspirace H. P. Lovecraftem
  • pořádná střílečka
  • komiksový styl
  • originální nepřátelé
  • hudba
Zápory
  • zatím předběžný přístup
Platforma PC
  • Datum vydání 07.04.2022
  • 0.0

    Doporučujeme

    Petra Svobodová

    Ke hraní se dostala jako malá, když s tatínkem hráli na TV konzoli Maria a tanky. Na střední začala hrát s nejlepší kamarádkou wowko a už u hraní zůstala. Nejoblíbenější herní sérií je Dragon Age (dohraná snad milionkrát). Převážně hraje hororovky a příběhové hry. Ráda si přečte dobrou knihu, sleduje horory a miluje kávu.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.