Fallout 2 - Cover

Fallout 2 – Judgement Day, nebo Reloaded?

7. 11. 2021
 

Rok po launchi Falloutu nám Black Isle Studios naservírovali nášup v podobě pokračování a již v prvním odstavci na rovinu říkám, že tahle dvojka je rozhodně Terminátor 2. Lepší, větší, nabušenější, prostě takhle to má vypadat! Pojďme se spolu podívat na recenzi Fallout 2.

Každý rok ve stejnou dobu

Vývojáři si pořádně mákli a dvojka se od jedničky liší na první pohled. Už úvodní intro dává vědět, že se děly velké věci a dál je to jenom houšť a větší kapky. Graficky si hra sice moc nepolepšila, neboť využívá stejný engine jako jednička, vše je ale tak nějak hezčí. Izometrický pohled, systém S.P.E.C.I.A.L., ovládání, inventář, dvě mapy sloužící pro pohyb (lokace, svět), tahový systém a vlastně vše, co se týče základních herních mechanismů, zůstalo nezměněno. To je dobře, neboť pouhý rok po jedničce by výrazná změna dost možná hru znatelně poškodila. Naštěstí se to nestalo a hráči zvyklí na první díl se do hry dostanou naprosto v pohodě a přirozeně.

Zdroj: igdb

Guns, lots of guns

Kde dvojka opravdu nabrala dech, je vlastní herní obsah. Množství zbraní, NPC, náhodných setkání, popkulturních odkazů a easter eggů, prostě hra je místy až přeplněná. Pokud jste tak trochu nerdi (jo, vím, že jste), budete mnohdy jen fascinovaně zírat, jaké scény či gagy se ve hře objevují. Pamatujete na Monty Pythony a jejich hledání svatého grálu? Je tu celá družina, která hledá svatý granát, či strážce mostu s všetečnými dotazy. Narazíte na odkazy na Star Trek, Stopařova průvodce po galaxii nebo třeba úplné šílenosti typu vybuchujících brahmín, psa, jenž prostě nosí smůlu, nebo třeba teleportu v čase, který propojí děj s dějem v prvním dílu, neboť to budete vy, kdo rozbil vodní čip, protože jinak by se jednička nestala. Je toho zkrátka hodně, vše doplněné o všudypřítomný černý humor. Zajímavá je také lokace Kavárna u ztracených snů, kde můžete prožít šťastné znovushledání s Dogmeatem i ostatními postavami z prvního dílu, přičemž psa si můžete vzít na druhou rundu putování. Velmi zajímavým prvkem je pak možnost zakoupit si a zprovoznit vozidlo. Pořádná tarantinovská kára je spojená s řadou questů, neboť součástky jsou cennější než zlato, ale rozhodně stojí za to. Jednak urychluje cestování a jednak v kufru ledacos odveze. Stojí za to, krucinálhergot. Zde musím ještě poznamenat, že hra kdysi vyšla jako příloha LEVELu s naprosto geniálně nekorektním českým překladem, u kterého jsem se jako puberťák svíjel smíchy.

Zdroj: Bethesda

Ale to už jsme jinde

Děj na několika místech pomrkává směrem k jedničce (a jinde na ni vztyčuje pomyslný prostředníček), takže navštívíme některá známá místa o asi osmdesát let později. Stařešina kmene se jednoho dne rozhodne, že vesnice je na tom bídně a bodla by předválečná technologie pro znovuzúrodnění pustiny zvaná G.E.C.K. To je takový kouzelný kufřík, kterým byly vybaveny některé vaulty (znalci seriálu Červený trpaslík si vybaví Rimmerovy ekoakcelerátorové rakety, se kterými stvořil svoje osobní peklo). Pro takovou vzácnost nemůže jít kdekdo, jedině vy, Vyvolený. A tentokrát lepší nezůstanou, ale jdou napřed do chrámu (lehká tutoriálová mise), kde si zaslouží starou kombinézu Vaultu 13, a posléze budou vysláni do světa. Nikdo z indiánů totiž netuší, kde Vault hledat, a jedinou indicií je oficiální licencovaná vault čutora a jméno obchodníka, který ji vesničanům prodal. Inu, dobrodružství může začít. Tady se bez dalšího spoilerování vyplatí poznamenat, že stejně jako v jedničce, když hlavní úkol konečně splníte, přijde zvrat a jedete další, ještě náročnější. Příběh samotný opět plyne hezky, zavede vás na spoustu míst a reaguje na vaše rozhodnutí. Je tak opět k dispozici několik variant konce, respektive osudu jednotlivých lokací, z nichž některé jsou unikátní a jiné inspirovány skutečnými. Poprvé je nám také představena ultimátní frakce známá jako Enkláva.

Zdroj: Bethesda

Zavolejte sem Gatese!

Fanouškovská a moderská komunita se opět činí do současnosti, takže je dnes hra dostupná přes běžnou distribuci s vychytanou řadou bugů a možností si průchod opepřit či rovnou úplně změnit herní zážitek. High-res mod je vyloženě povinnost, byť zobrazení na moderních monitorech je stejně trochu kompromisní. Fallout 2 zkrátka vyšel v trochu jiné době a pro trochu jiné systémy. Windows 98 byl tehdy žhavou novinkou a širokoúhlé LCD si doma neuměl nikdo ani představit. Na macatém CRT to prostě vypadalo malinko jinak a já si hru pamatuji jako příjemně detailní a opravdu hezkou. Řada klasik docela bojuje s tím, že v současném světě mají důchod dost těžký. Minimálně v tomto případě však opravdu doporučuji dát tomu šanci, neboť to prostě stojí za to.

Zdroj: Bethesda

Fallout 2 je klenot. Je to mistrovské postapo RPG v nejlepší formě. Prakticky pokaždé, když hru rozehrajete, znovu najdete nový prvek, quest, NPC atd. Zábava na mnoho hodin v zajímavém světě plném popkulturních narážek a černého humoru, se skvělým příběhem a příjemným flowem. Majstrštyk.


Recenzi pro Gaming Professsors napsal Vladimír Klosse.

Klady
  • obrovský a propracovaný svět
  • množství questů
  • stále živá komunita kolem hry
  • dlouhá herní doba a výborná znovuhratelnost
Zápory
  • dnes již lehce zastaralá grafika
  • množství narážek a humoru je pro někoho až moc
  • na mnoha místech se bez návodu moc nepohnete
Platforma PC
  • Datum vydání 01.12.1998
  • Gaming Professors

    Externí redaktoři nám občas podají pomocnou ruku. Každý se svou specializací zaměřuje na jiné typy her a dohromady tak pokrývají širokou škálu herních žánrů. Přidat se můžeš i ty!

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.