F1 Manager 2022 – být manažerem stáje není žádná legrace

Sdílet
Sdílet
Sdílet

Dosud jsme mohli svět Formule 1 vidět ve hře jen z pohledu závodníka, a to díky dlouholeté sérii her od studia Codemasters. Nedávno vydaný a mnou recenzovaný titul F1 22, který už spadá pod křídla EA, dopadl nad moje očekávání lépe, než jsem si myslel, a možná se jedná o nejlepší díl, který virtuální svět Formule 1 zažil. Dnes se na královnu motorsportu podíváme z trošku jiného soudku, ač stále s oficiální licencí. Studio Frontier Developments, které je známé především vývojem strategií či tycoonů a o jejichž posledním počinu v podobě Jurassic World Evolution 2 si můžete přečíst v naší recenzi, se rozhodlo pro změnu v podobě manažerské hry ze světa Formule 1. Zprvu jsem byl z oznámení šokován, ale abych pravdu řekl, v negativním slova smyslu. Když už bych podobný styl hry očekával, stále bych se spíše upínal na EA, potažmo Codemasters, kteří přece jen mají s touto značkou o hodně větší zkušenosti. Studio Frontier Developments mi prostě v kombinaci s F1 vůbec nesedělo a bál jsem se, že oznámený F1 Manager 2022 by mohl ve výsledku být docela průšvih. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem titul poprvé zapnul a zahrál? Velmi příjemné. Takový žánr ze světa královny motorsportu tu prostě léta chyběl, a ačkoliv má F1 Manager 2022 i několik chyb a nedostatků, ve výsledku se jedná o nadprůměrnou hru, která potěší nejen všechny fanoušky manažerských her, ale i fanatiků do Formule 1, jako jsem já. Jak mě tento kousek zaujal, vám povím v dnešní recenzi.

Velmi intuitivní a přístupné prostředí

Co musím hned v úvodu vyzdvihnout, je velmi přístupné a intuitivní prostředí, které je i pro laika snáze pochopitelnější než například u Pro Cycling Manager 2022, který jsem rovněž v naší redakci testoval. Samozřejmě, nevylučuji ani zdaleka, že já jakožto fanoušek Formule 1, který se kromě dění na dráze zajímá i o technické věci a příslušnou problematiku, jsem se díky těmto znalostem dostal do hry poměrně rychle, což naopak u zmíněného Pro Cycling Manageru představovalo výzvu a trpělivost. Velmi pravděpodobně tak zejména nováčci budou ve hře chvíli tápat a seznamovat se se všemi konkrétními prvky. Z celkového a dlouhodobého hlediska na mě ale prostředí v F1 Manager 22 působilo o něco pochopitelněji než právě u konkurence, za což Frontier Developments zaslouží pochvalu.

Pro nováčky je k dispozici samozřejmě detailní tutoriál, který vás jednotlivými funkcemi provede. Na můj vkus ovšem tutoriál v některých případech zachází do příliš velkých detailů, což by možná nemusel být až takový problém, nicméně vám všechny informace sdělí naráz a těch je v některých chvílích opravdu příliš. Rovněž jsem se ve hře moc nesetkal s možností si jednotlivé oblasti v rámci tutoriálu nanečisto vyzkoušet. Ano, pár jich tam je, nicméně jsou umístěny jen někde, a na některé věci prostě budete muset přijít úplně sami. Pro fanouška Formule 1 asi žádný velký problém, ovšem nováček se i přes intuitivní a přístupnější prostředí zřejmě občas nevyhne situaci pokus–omyl. Já osobně jsem byl schopný hru odehrát i bez nápovědy a většinu tutoriálu jsem přeskočil, zvláště pokud se jednalo o funkční věcí, jako je popis jednotlivých typů pneumatik a jejich degradace či popis DRS a podobných vychytávek formulí.

Zdroj: Frontier Developments

Na výsluní s kýmkoliv a čímkoliv

Jestli jste si někdy kladli tu otázku, jaké by to bylo, kdyby se Williams vrátil do zlaté éry nebo Haas bojoval s Mickem Schumacherem o jezdecký, potažmo konstruktérský titul, F1 Manager 22 vám tuto možnost nabídne. Ať už si vyberete některý ze špičkových týmů, nebo sáhnete spíše po těch menších, vždy se s ním můžete dostat až na samotný vrchol, přičemž je jedno, s jakým pilotem. Do vašeho týmu si totiž můžete vybrat jakéhokoliv jezdce ze soupisky, což znamená, že například Max Verstappen nebo Lewis Hamilton mohou klidně usednout do týmu Haas, s nímž v následující sezóně mohou vyhrát titul mistra světa. Jakákoliv kombinace týmu či jezdce je ve hře F1 Manager 2022 možná, což je vlastně jednou z největších devíz a kouzel tohoto manažerského počinu.
Samozřejmě je zde podle reality zohledňován i celkový rozpočet každého týmu, takže počítejte, že dostat se na špici s Haasem nebo Williamsem bude o něco složitější a finančně nákladnější než s Ferrari či Red Bullem. Jako manažer se rovněž můžete poohlížet v průběhu sezóny i po ostatních týmech, a pokud váš bankovní účet disponuje dostatečným obnosem, můžete i nějaký ten tým zakoupit. F1 Manager vám vlastně nabízí úplně vše, co byste od pravé manažerské hry očekávali, a po této stránce musím taktéž Frontier Developments pochválit. A co je tedy vaším úkolem?

Vývoj, plánování, testování

Vzhledem k tomu, že se jedná o manažerskou hru, jež je v mnoha ohledech podobná ostatním manažerským titulům, je asi zjevné, co vás přesně čeká. Prim opět budou hrát všelijaké tabulky, statistiky a informace, s nimiž budete nakládat a posouvat váš tým výše a výše. Abych však jen netlachal v obecné rovině, budete mít na starost hned několik odvětví. Jako první dostanete na starost vaše zázemí týmu, které z vydělaných peněz budete vylepšovat o nové zaměstnance, inženýry, motoráře či vývojové technologie. Zázemí týmu je v tomto případě hodně důležitým bodem k úspěchu, jelikož čím více kvalifikovaných zaměstnanců, tím lépe. V případě zaměstnanců bude vaším úkolem jim dopřát také kvalitní a pohodlné prostředí, takže počítejte, že nemalé finance využijete například i na vylepšení obyčejných toalet.
Kromě správy zaměstnanců je důležitým aspektem také vylepšování jezdců či shánění sponzorů. Sponzoři mohou s vaším rozpočtem dobře zamávat, a to jak kladně, tak i záporně, tudíž doporučuji tomuto aspektu věnovat hodně velkou pozornost. Co se týče jezdců, těm budete spravovat jejich jezdecké smlouvy, upravovat a vylepšovat závodní vůz na základě jejich potřeb a přibývajících zkušeností a také bohužel určovat, jaký z jezdců bude vaše týmová jednička a kdo vlastně bude v týmu upřednostněn ohledně různých upgradů a nových balíčků pro vaše auto. Jak totiž v průběhu hraní zjistíte, ne každý jezdec se bude ve vašem voze cítit dobře a předvádět skvělé výsledky.
Rovněž budete muset nějaký ten čas věnovat také vývoji, a to aut i jednotlivých dílů. V tomto případě je vhodné neprovádět upgrady rychlým tempem, zvláště pokud hrajete za některý z nízkorozpočtových týmů. Kromě samotného konstruování a vývoje totiž budete muset trávit nějaký ten čas i ve větrném tunelu, který v případě menších týmu nevlastníte, nýbrž pronajímáte za nemalý obnos. Větrného (či aerodynamického) tunelu samozřejmě využívat nemusíte, tím pádem ale počítejte, že vývoj jednotlivých komponent bude o něco složitější a nemusí odpovídat vašim potřebám.

Závodní víkend je tady!

Jakmile se postaráte o vše potřebné, následuje asi ta nejdůležitější část a tou je samotný závodní víkend. Ten samozřejmě obsahuje všechny Velké ceny sezóny 2022 a je také seřazen chronologicky. Dělí na tři části, první z nich jsou tréninky, v nichž testujete jednotlivé nastavení vozů a na základě dat je postupně upravujete na míru každému jezdci. Věřte, že nastavování může být někdy pěkně složité a může trvat i několik desítek kol, než zjistíte, kde má vaše formule či jezdec slabinu. Pro co nejlepší výsledek v dalších částech víkendu tak doporučuji tréninkové jízdy nepodceňovat.
Po trénincích následuje kvalifikace, jež se rozděluje na tři části. V této fázi si musíte stanovit také vaše cíle, kterých chcete s vaším týmem dosáhnout. Jednak tím dokážete přilákat nové sponzory, ale také si v případě splnění cílů můžete přijít na pěkný balík peněz. Doporučuji to však s cíli moc nepřehánět, jelikož kromě zisku je možné i o pěknou část peněz přijít. V průběhu kvalifikace lze vozy ještě dodatečně upravovat předtím, než se na ně bude vztahovat parc fermé, což je regule, která brání upravování vozů mezi kvalifikací a závodem. Kromě bezpečnostních a servisních úkonů tak není možné vaše auta dále upravovat a finální nastavení, které je na autě aplikováno z kvalifikace, musí být nastaveno také na hlavní závod.
Konečně se dostáváme k té nejhlavnější části, kterou je samotný závod. Před každým hlavním závodem si nejprve vyberete vaši strategii, kterou si můžete buď zvolit pomocí předdefinovaných možností, nebo si vytvořit zcela vlastní. Zvolené strategie můžete později v průběhu závodu upravovat, což připadá v úvahu při nějakých nepředvídatelných situacích, jako je Safety Car či technické problémy některého z vašich vozů. Ano, stejně jako v realitě musíte v závodech počítat, že některý z vašich vozů nemusí dokončit závod, a to buď kvůli kolizi se soupeřem, nebo technickým problémům. Ani vaši virtuální závodníci či technika totiž bohužel nejsou ve hře F1 Manager 22 úplně bezchybní.

Zdroj: Frontier Developments

Vizuální stránku jsem čekal malinko lepší

Ačkoliv to zatím podle recenze vypadá na skvělou, bezchybnou záležitost, opak je bohužel pravdou. Ani F1 Manager 22 není úplně dokonalý, což platí především o vizuální stránce. Jde vidět, že se jedná hlavně o manažerskou hru a Frontier Developments zřejmě nevěnovali velkou péči ostatním věcem. Asi největší slabiny pocítíte v závodním režimu. Formule, tratě i samotné okolí vypadají hodně bledě, rozmazaně a bez nějakých alespoň základních detailů. Totéž mohu říci i o zpracování obličejů jednotlivých závodníků či animací. Já sice snesu poměrně hodně a jsem ochoten obvykle hrám i něco odpustit, ale u F1 Manageru to bude velký problém. Dovedu pochopit, že vizuální stránka je v tomto případě asi až to poslední, nicméně se nacházíme v roce 2022, a pokud se podívám na kvalitu her pět let do minulosti, najdu bezpochyby mnoho titulů, které v té době vypadaly o poznání lépe.
Hře F1 Manager 2022 se bohužel nevyhnuly ani drobné technické problémy, byť naštěstí jejich četnost není nijak velká. Občas vám při přepnutí kamery z jednoho závodníka na druhého mohou doskakovat textury, ale setkal jsem se i s případy, kdy se závodní vůz z ničeho nic teleportoval o pár metrů dál. Naštěstí to není nic častého a problémy zpozorujete jen občas. Nyní už jsme na úplném závěru naší recenze a nezbývá nic jiného než si sdělit výslednou známku.
GP uvozovky

F1 Manager 2022 je velmi dobrým startem od Frontier Developments, a pokud má studio v plánu tuto sérii dále v budoucnu dále rozšiřovat, může se z něj stát bezkonkurenční manažerský titul, možná i ten nejlepší, co jsem kdy měl možnost spatřit. Samozřejmě záleží i na tom, jestli vám šampionát Formule 1 něco říká. F1 Manager 2022 může zaujmout oba typy táborů, tedy jak fanatiky do F1, tak i absolutní nováčky. Výsledný zážitek ovšem kazí horší vizuální stránka a občasné technické chyby. Za nás, za Gaming Professors, si F1 Manager 2022 odnáší slušných sedm a půl bodů z deseti.

Klady

příjemné a intuitivní prostředí
díky přehlednosti vhodné i pro začátečníky
mnoho nepředvídatelných situací
při plánování všeho musíte téměř vždy přemýšlet
vyhrát titul můžete s každým týmem a každým jezdcem

Zápory

horší vizuální stránka
občasné technické problémy
tutoriál na vás vychrlí někdy až moc informací najednou
nemožnost si vytvořit svůj vlastní tým
0

Doporučujeme

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru
Sdílet na LinkedIn