Workers And Resources Soviet Republic intro

Workers & Resources: Soviet Republic – buduj vlast

3. 5. 2021
Zdroj náhledu: igdb.com

Workers & Resources: Soviet Republic od slovenského studia 3Division na sebe již od začátku strhlo velkou vlnu pozornosti. Budovatelská strategie ve stylu Tycoon, která je zasazena do období Svazu sovětských socialistických republik (SSSR), je sama o sobě zajímavý koncept. Ocenit ho tedy mohou jak bývalé země SSSR tak i zbytek světa, který o těchto republikách pouze slyšel. 

„Buduj vlast, posílíš mír“

Workers & Resources: Soviet Republic je na první pohled budovatelská strategie ve stylu Tycoon. Máte tedy ze začátku přiděleno určité území, které může být náhodně vygenerované, nebo si zadáte přesné parametry včetně časového období a různých technologických specifikací. V tradičním socialistickém smyslu tak musíte postavit republiku opět na nohy tím, že ji vybudujete od píky. Když totiž budujete vlast, posilujete mír, a pod vedením strany, která vám dá do začátku finanční prostředky, je selhání nepřípustné.

Samozřejmě, že vaším hlavním úkolem je vytvořit plně soběstačnou a politicky oddanou zemi. Na výběr pak máte z několika přednastavených obtížností, kdy po zvolení nejtěžší obtížnosti musíte řešit prakticky všechno. Celková správa bude kompletně na vás a hra vám s ničím nepomůže. Na vašich bedrech tak bude nutnost zajistit energii a teplo (a to včetně rozvoden, potrubí a stožárů) pro obyvatele, vzdělání, dostupnost zboží v obchodních centrech, ale i cestovní ruch nebo místo pro odreagování občanů. Pokud nebudete svědomitě plnit funkci, kterou vám strana svěřila, a nebudete dobře sloužit pracujícímu lidu, může se lid obrátit i proti vám.

Rubl nebo dolar

Protože všechno má svou cenu a nic není zadarmo, jsou ve hře hned dvě měny – ruské rubly a americké dolary – za které můžete nakupovat všechno potřebné. Samozřejmě, že vývojáři nenechali nic náhodě a bylo jim jasné, že je nutné „rozdělit“ trh na dva segmenty. Velice chytře vyřešený je trh tzv. „východního“ a „západního“ bloku. Dvě navzájem kolmé strany mapy jsou zde určitým ohraničením regionu, jedna strana tak určuje hranice se Sovětským svazem a druhá s USA.

Samozřejmě je nejvýhodnější, když si již od začátku rozvrhnete určitý střed města a následně si ujasníte, co a kam budete vyvážet a jaké věci (včetně zahraničních výrobků, automobilů atd.) budete dovážet.

Princip je pak podobný jako u Transport Tycoon a building simulátorů. Vaším úkolem je tak vytvořit plnohodnotnou a kompletní infrastrukturu, kde vaším cílem není pouze zisk, ale také funkční transportní síť, a to nejen v přepravě surovin, ale také občanů. K tomu slouží samozřejmě silnice, železnice, ale také i letadla a vrtulníky, tedy i vzdušný transport.

Pocit svobody je základ úspěchu

Rozvržení transportu je plně ve vaší režii. Pokud například postavíte autobusové nástupiště, musíte každému autobusu přidělit i stanice, kterými má projet. Takto je to i u nákladních automobilů, vlaků, ale i u letadel. Letiště si navíc můžete rozvrhnout, jak se vám to zlíbí. Můžete si jasně určit, kde a jakou runway postavíte, kde bude řídící věž či kde bude plocha pro helikoptéry. Možnost vybrat si z několika druhů (nejen) letadel je samozřejmostí. Modely vozidel, vlaků, letadel či helikoptér jsou navíc velice povedené a odpovídají období, ve kterém se Workers & Resources: Soviet Republic odehrává.

Zdroj: igdb.com

Spokojený a pracující lid, který plní plán

Z výše zmíněného je patrné, že i když je hra zatím v předběžném přístupu, nabízí opravdu hodně. Nicméně k čemu jsou vozidla, letadla, pole, školy, obchody, jatka nebo i jaderné elektrárny, když v nich nejsou lidé? Ve hře Workers & Resources: Soviet Republic je kladen poměrně velký důraz právě na pracujícího a spokojeného člověka. Lidé musí mít zajištěny minimálně základní lidské potřeby – pokud je nebudou mít, nebudou pracovat, v horším případě umřou nebo utečou pryč. V takovém případě můžete mít sice moderní socialistické vybavení, ale bude vám k ničemu. Každý občan, nebo spíše pracovník, vás také stojí peníze.

Musíte se tak postarat nejen o to, aby měli zaměstnání, ale také aby měli kam jít s ratolestmi nebo prostě kde upustit páru a pobavit se. Jinak klesá i jejich produktivita a co je horší, než nesplnit plán! Je tak možnost postavit hospodu, fotbalové hřiště, ikonické ruské kolo a mnoho dalšího.

Bez myšlení se neobejdete

Mezi další sofistikované aspekty Workers & Resources: Soviet Republic patří nutnost přemýšlet, co je pro vás z budoucího hlediska užitečné ve smyslu surovin a následného užití nebo nákupu/vývozu. Je značně neekonomické dovážet již hotové výrobky, z ekonomického a morálního hlediska je samozřejmě nejlepší co největší soběstačnost. A je opravdu skvělý pocit vidět, když budujete například železnici, že je všechno z vašich surovin.

Workers & Resources Soviet Republic komunistický panelový dům

Někdo fotil náš barák?

Vzhledem k tomu, že i naše republika patřila k zemím východního bloku, je spojitost více než patrná. Dodnes zde můžete zahlédnout jak stará vozidla z dob SSSR, tak i různé budovy. Důkazem mohou být různé paneláky – pokud v některém z nich nežijete, už jste je určitě minimálně jednou někde zahlédli.

Graficky z celoplošného pohledu se hra sice nemůže chlubit honosnými detaily a moderními efekty, nicméně grafické znázornění budov, letadel, vozidel a všech transportních prostředků je opravdu velice povedené. Někdy dokonce budete mít pocit, že některé budovy jsou snímané fotografie nahrané do hry.

Celou hrou vás provází líbivý soundtrack, který kombinuje socialistický styl s určitým moderním zasazením. Zde si jednoznačně najdete svoji oblíbenou budovatelskou skladbu s kterou vám půjde práce od ruky. Za hudbou stojí Rotem Hecht, kterému se složení soundtracku opravdu povedlo.

Workers And Resources Soviet Republic jaderná elektrárna

Předběžný přístup

Hra je stále v předběžném přístupu a aktivní vývojáři stále přidávají nové věci a opravují různé chyby. Mezi tyto chyby patří zejména grafické bugy, a to zpravidla propustnost silnice do terénu, případně když zasazení určité budovy (většinou větší technologické budovy) způsobí různé grafické šmouhy. Třebaže se to neděje často, občas se to stane.

Mezi dalšími neduhy může být ze začátku horší orientace v budovách a zařizování, jak zajistit do budov vše potřebné, proto je vhodné začít opravdu od začátku od nejlehčí obtížnosti. Workers & Resources: Soviet Republic toho nabízí opravdu hodně, a proto má hra také extrémně kladné hodnocení na platformě Steam.

Klady
  • doba zasazení hry
  • hudba
  • vzhled budov, vozidel, letadel
  • propracovanost kombinace ekonomického aspektu a lidských zdrojů
  • volnost
  • kombinace Transport Tycoonu a building simulátoru
  • velké množství budov všeho druhu
Zápory
  • grafické bugy
  • slabší grafika
Platforma PC
  • Datum vydání 15.03.2019
  • 0.0

    Doporučujeme

    Vizuál

    Audio

    Příběh

    Znovuhratelnost

    Technické zpracování

    Obtížnost

    Petr Polák

    Hry hraje již přes 25 let, začínal na jednom z prvních NES v České republice. Postupem času se přesunul na PC, kde hraní her naprosto podlehl. Má rád hry všeho druhu, které představují i určitou výzvu. Achievement hunter.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.