PlanetBase – údery blesků

Planetbase – kolonizuj svůj měsíc

19. 6. 2021
Zdroj náhledu: Madruga Works

Planetbase je survival strategická hra, kde vedete skupinu vesmírných osadníků snažících se zřídit kolonii na vzdálené planetě. Tento titul nám přineslo studio Madruga Works, které můžete znát díky předešlé recenzi hry Dawn of Man.

Hurá na planetu!

Výukový program začíná pokaždé stejným způsobem jako v jiných kolonizačních hrách, a to sledováním, jak vaše loď přistane s několika kolonisty a roboty. Jakmile vyloží svůj náklad, začíná okamžitě vaše práce – tou je vybudovat kolonii na planetě a využít pro to všechny možné prostředky, co máte k dispozici. Neexistuje zde žádný definitivní konec kromě vybudování vaší kolonie, aby byla co nejvýkonnější, i proto, aby se k vám mohli připojit další obyvatelé.

Stavění a zajištění důležitých materiálů

Než začnete budovat svou velkolepou kolonii, budete muset začít jako vždy s úplnými základy. Základem pro vaši kolonii bude zajistit potřebné suroviny, jako je energie, voda, kyslík a jídlo. Abyste vůbec na cizí planetě mohli produkovat kyslík, bude nutné nejdříve postavit generátor na tvorbu kyslíku… čekal někdo snad něco jiného.  

Elektřinu zajistíte úplně stejně jako v jiných titulech podobného žánru, stačí vám postavit větrné turbíny nebo docela pěkné hexagonální solární panely. Vodu zase získáte díky postavení vesmírné pumpy jménem vodní extraktor. Chcete-li získat jídlo pro své kolonisty, můžete postavit bio-kopuli a naplnit ji různými rostlinami. Některé z nich jsou vysoce údržbové a vyžadují vysokou produkci světla, vzduchu a jiných potřebných materiálů. Jakmile je jídlo vyrobeno, musí být samozřejmě také skladováno v chladu, aby zůstalo čerstvé.

Management může začít!

Abyste to neměli při startu tak jednoduché, budete si muset ze začátku vystačit se stanoveným množstvím materiálů, jako jsou kovy a bioplasty. Ty se využívají k výstavbě většiny budov. Kvůli tomu budete muset zapřemýšlet, jaké stavby jsou do začátku nejvhodnější. Aby vám tyto potřebné materiály nedošly, vytvoříte si další různé generátory či budovy, které vám umožní produkovat další potřebný materiál. 

Jak vaše kolonie začne růst, začnete stavět více budov, které poskytují použitelné zdroje, jako je jídlo, kov i energie. Zajištění této rovnováhy je opravdu skutečnou výzvou, zejména když máte velké množství kolonistů. S tímto managementem budete opravdu často bojovat, až vás nakonec dožene k samotnému šílenství. Nakonec je to ale nejzábavnější částí celého titulu.

Zdroj: Madruga Works

Musíte se starat o svou pracovní sílu. Vy nezbedníci

Vaši pracovití kolonisté budou také chtít nějaký ten čas pro sebe, dát si pauzu po těžkém dni a jednoduše si někde posedět, dát si drink a dívat se na televizi, kterou nenajdete nikde jinde než v jídelně. Vaším úkolem také bude zjistit, jaké jejich požadavky jsou nezbytné a bez kterých se mohou ještě nějakou dobu obejít i přesto, že budou neustále remcat. Budete pro ně muset postavit chaty a samozřejmě postele, aby se měli kde v klidu vyspat. Zároveň myslete i na jejich zábavu, protože jinak budou ukňouraní a otravní. Nemusíte pro ně stavět žádnou extra horskou dráhu, paintballovou arénu či nějakou glory hole zeď, ale musí to být něco, co opravdu chtějí, protože jinak jim může klesnout morálka. Jednoduše se zkrátka musíte snažit udržet své kolonisty naživu, šťastné, dobře nacpané a mít všechny jejich potřeby splněny na výtečnou, což zní jednoduše, ale opravdu to není snadný úkol. Někdy máte až chuť je poslat zpět do bůhví kam. Malým minusem titulu je, že nad svými kolonisty nemáte kontrolu.

Bez funkční základny se v Planetbase neobejdete

Abyste v Planetbase vůbec mohli svou kolonii rozšiřovat, nesmíte postrádat přistávací plochu. Pokud vaše základna vypadá přitažlivě pro ostatní cizí kolonisty, tak ti přiletí a připojí se k vašemu týmu. Ovšem jen pokud bude dostatečně dobře řízena a vysoké blaho dosavadních zaměstnanců bude zajištěno. Můžete si určit, jaký typ kolonistů chcete, aby se k vám připojil – ať už se jedná o pracovníky, zdravotníky, biology, inženýry nebo stráže. Kromě nových kolonistů vás mohou také navštívit obchodníci, od kterých si můžete zakoupit nové zásoby a vylepšení budov.

Hudební podklad spíš jen jako ukazatel nebezpečí

Planetbase nemá skoro žádný hudební podklad. Nějakou melodii uslyšíte jen v tom případě, když je na obzoru nebezpečí, jako je například vánice nebo ozbrojený nepřítel. Na obrazovce vám taky vyskakuje ukazatel, který se objeví pokaždé, když se stane něco důležitého. Pokud jste hráli titul jménem RimWorld, funguje to podobně.

Kolonizace jiných planet

Ve hře jsou čtyři planety, které budete moct kolonizovat. Každá z nich má svou vlastní atmosféru a skrývá nebezpečí, která ovlivní způsob řízení vaší kolonie. Planeta, která má vysokou atmosféru, pro vás značí, že zde budou větrné turbíny nejúčinnější pro výrobu energie. Planeta s vysokým rizikem meteoritů po vás bude vyžadovat, abyste co nejrychleji postavili anti-meteorický laser. Popravdě nespoléhejte, že vás stoprocentně ochrání, protože i přesto, že lasery postavíte, vám meteority mohou jednoho krásného dne spadnout na palici. Pak se jen můžete modlit, aby vám tento náramný vesmírný kus šutru nezabil celou posádku jedním úderem. Pro kolonizování jiné planety je nutné nejdříve plnit zdánlivě jednoduché úkoly.

Nudné planety

Jak jsem výše zmínil, titul vám nabídne pouze čtyři planety s různými obtížnostmi, a díky tomu je váš prostor pro objevování poměrně dost omezený. Samotné planety bohužel vypadají poměrně nudně a neúrodná krajina není nejatraktivnějším prostředím, kde byste zrovna chtěli budovat svou vysněnou kolonii. Rozhodně by Planetbase prospělo, kdyby tvůrci přidali několik nových planet, které by opět měly své specifické vlastnosti.

Planetbase je příjemná změna od jiných survival budovatelských her, kde se na vás chrlí jedno nebezpečí za druhým a vy ho musíte co nejrychleji vyřešit. Tento titul má o něco pomalejší tempo, a proto bych ho spíše doporučil lidem, kteří hledají budovatelskou odreagovačku. Hru si na Steamu můžete zakoupit za 12,49 €.

Klady
  • možnost si vybrat, které kolonisty chcete naverbovat
  • obtížnost managementu
  • milníky, které musíte splnit pro postup dál
  • česká lokalizace přes mod na Steam Workshopu
Zápory
  • pouhé čtyři planety
  • málo prostoru pro objevování
  • planety jsou nudné a nezajímavé
  • pozdější fáze hry je spíše nudná
Platforma PC
  • Datum vydání 16.10.2015
  • 0.0

    Doporučujeme

    Michal Mráz

    Hraní her podlehl už jako malý kluk díky svým retro srdcovkám jako byl Doom, Quake, Wolf a Duke Nukem. Skoro žádný žánr mu není cizí, ale nejraději má RPG, FPS a TPS hry. Jeho seznam dohraných her je delší než účtenka nákupu za doby korony. Jakmile vyjde nějaká nová hra jeho gusta, ihned se po ní sápe.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.