Výhybka

Jízdenky, prosím! Výhybka – když si chcete sami hrát s vláčky

14. 10. 2022
 

Přemýšleli jste někdy nad tím, co byste si mohli zahrát, kdyby venku bylo skutečně ošklivě a vy jste byli sami doma? Právě jsme celý problém vyřešili za vás. Tedy nejen my, ale i společnost Blackfire, která hru přináší na vaše stoly. Jízdenky, prosím! Výhybka je tu přesně pro ty chvilky, kdy si chcete něco, v čem se můžete maximálně zrelaxovat, zahrát si a jenom si sunout vláčky po skvěle udělané železniční trati. Celá hra je určena pouze pro jednoho hráče.

Vracíme se zpátky v čase do roku 1900

Přesouváme se do doby, kdy neexistovala letadla, ale svět křižovaly velké parníky a železnice se stále stavěly po celém světě. Lidé najednou mohou během několika dnů překonávat vzdálenosti, na které nebyli úplně připraveni. Všichni si začínají užívat toto moderní cestování tehdejší doby. Vlaky i vagóny překypují aktivitou, železničáři a strojvůdci se stávají váženými povoláními po celém světě. Jízdenky, prosím! Výhybka je zasazena do období kolem roku 1900 – zlatá doba železnic!

Stáváte se správcem celého jednoho depa, v němž vykonáváte tu nejdůležitější roli – musíte zajistit plynulost provozu. V balení celé hry na vás čeká jedno nádherně zpracované kolejiště, jež je zároveň vaše celá hrací plocha. K tomu máte přiložené plány celého depa, dvě lokomotivy, rozbité koleje, které vám budou ničit život, a pět různobarevných vagónů. V nich, pokud máte dostatečně bujnou fantazii, jsou všichni cestující, za něž máte zodpovědnost.

Co může být vaším cílem celé hry? Přece seřadit lokomotivu s vagóny na správné pozice za použití co nejméně pohybů!

Jízdenky, prosím! Výhybka vám představuje karty rébusu

Karty rébusu jsou tím jediným důvodem, který vás bude hru nutit milovat a nenávidět zároveň. Před každou hrou si vyberete náhodně jednu kartu rébusu podle úrovně obtížnosti, na kterou se zrovna cítíte. Existují celkem čtyři obtížnosti – pro začátečníky, pokročilé, zkušené či mistry. Jednoduché. Vezmete si jednu, položíte před sebe kolejiště a do něj rozložíte lokomotivy, vagóny nebo rozbité koleje na výchozí pozice uvedené na kartě rébusu.

Určitě si nyní říkáte, sakra, to je jednoduché, prostě skládačka, pomocí které si budu sunout vozy jednoduše po plánku, a nemám se ani s čím trápit. Opak je ale pravdou, protože hra vám všechen ten pohyb hrozně nemile komplikuje, a to hned dvěma způsoby.

Prvním jsou označníky. Ty ukazují, kolik lokomotiv a vagónů se vejde na koleje. Mezi jednotlivými označníky může být vždy buď jedna lokomotiva, nebo jeden vagón. Nic více, nic méně. Tím druhým způsobem jsou rozbité koleje. Ty blokují přístup k některým částem kolejiště. Jakmile během přípravy umístíte, už s nimi nemůžete manipulovat, spojovat je nebo s nimi jakkoliv pohybovat či přes ně přejíždět.

Pohyb, zatáčení, spojení, tlačení či rozpojení

Pohyb na herním plánku určuje plán železničního depa. Na něm máte vysvětlených pět základních možností pohybu po celé trati. Ta nejjednodušší možnost se samozřejmě jmenuje Pohyb, podle ní posouváte lokomotivu kupředu nebo dozadu. Důležitá informace ale je, že pokud se vám na kolejišti setkají dvě lokomotivy, musíte se rozhodnout, kterou z nich posunete.

Takovou malou záludností jsou ostré otočky. Ty totiž NEMŮŽETE provádět. Pokud se tedy dostanete do určitého klinče, máte prostě smůlu, s mašinou o 90 stupňů nepohnete. Přece jen, ani v reálném životě to není možné.

Daří-li se vám, pak po pohybu přichází Spojení. Můžete se rozhodnout, zda spojíte svou lokomotivu s vagónem, nebo zda ji spojíte s jinou lokomotivou. Jakmile se rozhodnete pro spojení, můžete hýbat nyní s více objekty najednou, a to až do momentu, než se rozhodnete pro další možnost, Rozpojení. Rozdělovat lokomotivy a vagóny můžete prakticky kdykoliv, záleží to čistě jen na vás. Jenom taková rada, dělejte to skutečně logicky, protože na kolejišti je napsáno, kde a jak můžete věci nechávat, a toho prostoru není nekonečno.

Předposlední je Tlačení. Pohybujete-li lokomotivou vpřed, můžete odtlačit vagóny či jiné lokomotivy směrem kupředu od sebe a vyčistit si tak případně nutný prostor. Poslední značkou je STOP. To znamená, že jakmile zastavíte, zaznamenáváte pohyb a počítá se vám to jako tah. Pro to, abyste splnili kartu rébusu, jsou na kartách označeny minimální i maximální tahy a vy se chcete stát Mistrem depa, žádným Dispečerem nebo Signalistou.

Budete potřebovat logické myšlení

Jestli si potřebujete procvičit logické myšlení a zbavit se pocitu, že vám zakrňuje mozek, Jízdenky, prosím! Výhybka je hra právě pro vás. Fanoušky vlaků a železnic hra samozřejmě potěší též, ale tyto vedlejší bonusy nemá smysl řešit. Více než 40 různých rébusů zabaví na dostatečně dlouho a zábava pro jednoho naštěstí vydrží.Navíc vše velice dobře vypadá. Celé kolejiště je uděláno z pevného plastu, a jelikož všechny figurky jsou barevné, vidíte každý kousek velmi dobře. Přehlednost pro hráčovy tahy je dostatečná a vy se nemusíte bát, že byste se v nějakou chvíli kvůli něčemu najednou ztratili očima na „hřišti“. Jízdenky, prosím! Výhybka můžete zakoupit například zde.

Jízdenky, prosím! Výhybka je jednoduchá logická hra pro jednoho hráče. Téma lokomotiv bude vždy nevyčerpatelné a rébusů také není nikdy dost. Co bych vytknul, je skutečně rychlá okoukatelnost, ale nejhorší je těch pouhých 40 rébusů. Jakmile pochopíte systémy hry, i na tu nejsložitější úroveň zvládnete vyřešit hádanky neuvěřitelnou rychlostí.

Klady
  • procvičíte si logické myšlení
  • přehledné kolejiště
  • jednoduchý námět
  • příjemná oddechovka
Zápory
  • málo rébusů
  • překvapivě rychlá okoukatelnost
Infobox
0.0

Doporučujeme

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.