Vlak Duchů

Jízdenky, Prosím! Vlak duchů – nevinná strašidlácká zábava

11. 10. 2022
 

Jízdenky, Prosím! jsou zpět se svým dalším námětem. Letos je to překvapivě oblíbený svátek západního světa, a to Halloween. Tedy on to přímo není Halloween, ale minimálně se Jízdenky, Prosím! Vlak duchů snaží tematiku plnou dýní a strašidel naplnit dosyta. K tomu všemu cílí především na ty nejmenší hráče, hra je připravena ve verzi junior a jde to na ní sakra znát. Ale kdo by to řešil? Přece jen, není lepší trošku podrtit neteřinky a synovce v nějaké hře, které i oni rozumí? Deskovou hru v české lokalizaci na naše stoly přináší společnost Blackfire.

Mapa, vozíky, kartičky a samozřejmě koledníci

Celá hra obsahuje především jedno hrůzostrašné město, což je mapa hry. K tomu je 80 plastových strašidelných vozů, 72 slavnostních vozů, 33 karet jízdenek, 4 karty kolednických bonusů a to nejlepší, jedna karta jackpotu, kterou si vezme vítěz celé hry. Oproti například Jízdenky, prosím! Výhybka, která je dělaná pouze pro jednoho hráče, je nyní potřeba k hraní minimálně hráčů dvou, maximum jsou pak čtyři.

Celková grafika a stylizace hry je kouzelná. Hra je dělaná pro děti, a tak není pochyb, že vše musí být barevné, výrazné a plné sladkostí, jak to malé děti mají rády. Jedinou výjimkou je to, že nedoporučuji dětem, aby ony kostičky jedly. Přece jen jsou plastové, z pevného materiálu, a to není nejzdravější :).Jinak platí to, co jsem zmínil v názvu, hra je vystavena na tématu strašidelného Halloweenu. Domečky jsou na kolečkách, kartičky spíše připomínají pohádkové světy a vše je naladěné do oranžové, fialové, bílé a černé barvy. Mohu říct, že všichni prckové, s kterými jsem si hru zahrál, byli z této jednoduché kombinace unešení. Jde vidět, že tvůrci skutečně pracovali i na těch nejmenších detailech.

Jízdenky, Prosím! Vlak duchů má jednoduchý cíl: posbírat karty jízdenek

Ona celá pointa hry je skutečně naprosto triviální, je nutné posbírat všech šest karet jízdenek a získat kartu jackpotu. Jak toho ale docílit? Není tu absolutně žádné bodování, což ratolestem ještě více usnadňuje hraní. V každém svém tahu si vezmete dvě karty povozů z vrchu balíčku nebo zahrajete karty povozů ze své ruky k obsazení trasy. To se dělá tak, že umístíte na trasu své strašidelné vozy.

Obsazení trasy je také samo o sobě vlastně jednoduché. Jediné, co musíte udělat, je, že zahrajete tolik karet povozů, kolik je počet odpovídajících políček dané trasy, kterou jste se rozhodli obsadit. Na volné políčko položíte svůj vůz, a jakmile to uděláte, máte obsazeno. To nejzvláštnější ale je, že můžete obsadit libovolnou trasu na herním plánu a nemusíte se obtěžovat s nějakým propojováním vlastních cest. V každém svém tahu však můžete obsadit jenom jednu trasu, nikoliv více.

Ve chvíli, kdy se vám povede vytvořit souvislou řadu mezi dvěma lokacemi, máte splněno. Gratuluji, máte jízdenku, a poté už je načase začít stavět jinou trasu. Hra nabízí také dva speciální bonusy, a to kolednický a radniční. Jakmile poprvé spojíte vozy mezi radnicí a kryptou, dostanete dvě karty povozů navíc, a to samé platí se Strašidelným sídlem.

Kolednický bonus vás naopak přivítá, když propojíte lokaci z oblasti temného lesa s pobřežím. Poté oznámíte: „Koledu, nebo něco provedu!“ a doberete si kartu z kolednického bonusu. Zde je podstatné i docela rychle reagovat, protože děti většinou vyhrknou a rovnou provádějí. Každopádně oba herní bonusy jsou jen vylepšením jednoduchého ovládání.

Rodič se staví do role traťmistra

Jízdenky, Prosím! Vlak duchů počítá s tím, že se povede vítězi sesbírat šest jízdenek. Bohužel, je zde možnost, že se hráči trápí tak dlouho, až to nezvládnou. V tom případě je tu chvíle, kdy v momentě položení posledního vozu libovolného hráče hra automaticky končí a vítězem se stává ten, který má nejvíce jízdenek. Pokud mají dva stejně, podělí se. Možným nešvarem se může stát odhazování jízdenek. Ve chvíli, kdy zjistíte, že nedokážete splnit trasu (nebo jste zablokovaní), jednoduše odhodíte své jízdenky a vezmete si dvě úplně jiné jako náhradu.

Někdy se skutečně vyplatí raději jeden tah zahodit, a to v konkurenci s dětmi, které chtějí hrát. Poté je to spíše na rodiči, který musí hru lehce koordinovat. Ten rozdíl mezi přemýšlejícím dospělým a stále malými dětmi jde totiž vidět a v některých chvílích je spíše nutnost snažit se korigovat hru, aby se vám skutečně nepodařilo vyhrát v rekordním čase. Jízdenky, Prosím! Vlak duchů můžete zakoupit například zde.

Jízdenky, Prosím! Vlak duchů je naprosto perfektní a jednoduchou hrou pro děti, které si mohou konkurovat v cestování na plánku plném halloweenské tematiky. Dospělé hráče sice tolik nezaujme, nicméně ze hry jde vidět, že skutečně není dělaná pro „velké děti“. Lze tak pouze dodat, že příjemné grafické zobrazení a velice jednoduchá hratelnost jen potvrzují kvalitu celé série Jízdenky, Prosím!

Klady
  • kvalitní grafické zpracování
  • velice jednoduchá pravidla
  • dobrá hrací doba
  • jasný závěr, žádné překombinování
Zápory
  • občas tam musí být dospělý, aby korigoval hru
Infobox
0.0

Doporučujeme

Patrik Klicman

Milovník her s pořádným příběhem už od prvního releasu Age of Mythology, ke kterému se dostal náhodou jako malý devítiletý kluk. Nyní je to spíš herní konzerva, která má dilema u každé nové hry, jestli ji vůbec má spustit. Jinak se jedná o vášnivého čtenáře knih a komiksů, hráče Dračího doupěte, duševního sběratele herních figurek a milovníka grilování.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.